Mercedes – Srebrna strela budućnosti

Inspirisan prošlošću, ali okrenut budućnosti. To je u najkraćem Mercedes EQ Silver Arrow, studija savremenog trkačkog automobila

Mercedes ne navodi podatke o masi modela EQ Silver Arrow, ali poznato je da je u potpunosti izrađen od ugljeničnih vlakana

Jedan od najvećih uzora Mercedesovim dizajnerima, prilikom kreiranja studije EQ Silver Arrow, bili su Mercedesovi trkački bolidi iz 1937. godine, popularne srebrne strele. Takođe, jedan od uzora prilikom dizajniranja bio jeW 125 Rekordwagen, automobil koji je 1938 postavio brzinski rekord od 433 kilometra na čas.EQ Silver Arrowje u potpunosti električni automobil, sa jasnom namerom popularizacije Mercedesovog podbrenda EQ.

2

Potpuno je jasno da je aerodinamika bila veoma važna prilikom dizajniranja, a posebno se ističe pokretni spojler u zadnjem delu, koji ima i ulogu aerodinamičke kočnice. Impresivni su i točkovi. Sva četiri su izrađena od kovanog aluminijuma, s tim da prednji imaju prečnik 24 inča, a zadnji čak 26. Mercedes ne navodi podatke o masi modela EQ Silver Arrow, ali poznato je da je u potpunosti izrađen od ugljeničnih vlakana.

3

Enterijer je veoma neobičan. Opremljen je pojasevima sa vezivanjem u četiri tačke, ali tu su i neki luksuzni detalji, kao što je sistem za grejanje vrata i ramena. Tu su i brojni retro elementi poput drvenog poda i kožnih presvlaka u braon boji. Naravno, tu je „tač skrin“ tehnologija da podseti da je ipak u pitanju studija iz trećeg milenijuma. I pogon je takođe „pozajmljen iz budućnosti“, a reč je o elektropogonu potencijala od 740 konjskih snaga.

4

5

6

7

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste