Audi – Promovisan PB18 e-tron Concept

Koncept modelom PB18 e-tron Concept, Audi najavljuje kako bi mogla u skorijoj budućnosti da izgleda klasa superautomobila

Podrazumeva se da je pogon električni, ali tu se ni izbliza ne završava spisak inovacija kojima ovaj studijski model obiluje

U kreiranju studije PB18 e-tron Concept, Audi je imao nekoliko ideja vodilja, a jedan od uzora su bili LMP1 automobili namenjeni trkama izdržljivosti. To je očigledno i kada su proporcije u pitanju. Najnoviji Audi koncept ima dužinu od oko četiri i po metra, širinu dva metra i visinu od samo 115 centimetara. Kabina je pomerena ka prednjem delu karoserije, slično kao i kod serijskog R8, ali je zadnji deo karoserije podignut, što kreira neku vrstu ultrasportskog „šutingbrejk“ koncepta.

A189701 medium

Iako je u pitanju superautomobil, ova forma karoserije i činjenica da nema klasičnog motora, omogućili su kreiranje prtljažnog prostora zapremine 470 litara, što je u rangu sa modelom A4. Ovaj automobil je standardno dvosed, ali kada vozač želi da vozi na stazi, vozačko sedište se klizno pomera u centralni položaj, u poziciju sličnu modelu Mclaren F1. To je omogućeno jer ne postoji mehanička veza između automobila i komandi. Kada vozač poželi da izađe, sedište jednostavno otkliza u levu stranu ka vratima.

A189681 medium

Kako bi masa automobila bila što više redukovana, izbačeno je sve što je nepotrebno, a jedna od žrtava su u sistemi autonomne vožnje. Po rečima Audi inženjera kod modela PB18 e-tron Concept je sve podređeno vozačkom užitku. Zahvaljujući tome ovaj električni model ima masu od jedne i po tone, a za pogon su zadužena tri elektromotora – jedna napred i dva na zadnjoj osovini. Zajedno oni generišu 671 konjsku snagu i 830 njutnmetara obrtnog momenta, a projektovano ubrzanje do stotke je tek nešto više od dve sekunde.

A189692 medium

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste