McLaren – 600LT postavlja standarde

Oznaka LT u imenu se odnosi na „longtail“, što je ime koje u ponudi britanskog proizvođača mogu da ponesu samo najekstremniji modeli

Za pogon je zadužen V8 turbo motor od 3,8 litara radne zapremine, 600 konjskih snaga i 620 njutnmetara obrtnog momenta

Već bogata ponuda britanskog McLaren-a postala je bogatija za još jedan model, istina u limitiranoj seriji, ekstremni 600LT. Oznala LT se odnosi na „longtail“, što je ime rezervisano samo za najekstremnije automobile u ponudi, a 600LT je tek četvrti McLaren sa ovim imenom. Osnovna odlika novog modela je ekstremno smanjenje mase. Skoro sve komponenete su izrađene od ultralaganih materijala, tako da McLaren 600LT ima masu od svega 1.247 kilograma. Za pogon je zadužen V8 turbo motor od 3,8 litara radne zapremine, 600 konjskih snaga i 620 njutnmetara obrtnog momenta.

McLaren 600LT Chicane Grey image02

Ove brojke donose izuzetno povoljan odnos od čak 481 konjske snage po toni mase, ali proizvođač još nije saopštio podatke o ubrzanju i maksimalnoj brzini. Naravno, očekuje se da će 600LT do stotke stizati za oko tri sekunde. Ne čudi da je sve kod najnovijeg McLaren modela podeđeno ponašanju na tračkoj pisti. Jedno od veoma originalnih i dopadljivih rešenja je i izduvni sistem koji je izveden vertikalno iza kabine, slično kao kod F1 bolida. Na taj način je ostalo više prostora za difuzor, a ostvarene su dodatne uštede u masi. I u kabini su primenjena rešenja sa auto trka. Presvlake su od lagane alkantare, a sedišta od ugljeničnih vlakana.

McLaren 600LT Chicane Grey image08

McLaren 600LT Chicane Grey image04

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste