Citroen – Promovisan C5 Aircross

Nedugo po predstavljanju u Kini, Citroen je promovisao i evropsku verziju SUV modela C5 Aircross

Novi C5 Aircross je trenutno najveći SUV u Citroen ponudi, a platformu deli sa modelom DS 7 Crossback, kao i Opel modelom Grandland X

Novitet se oslanja na studiju Aircross predstavljenu u Šangaju 2015. godine, ali je predstavljeni novitet ipak prilagođen serijskoj proizvodnji. Primenjen je dizajnerski trik sa neprekinutim zastakljenim površinama koje, posebno kod verzija u svetlijoj boji, stvaraju efekat lebdećeg krova. Tu je u dosta hromiranih detalja, a primenjena je i Citroenova Airbump tehnologija, u vidu amortizujućih plastičnih površina u dnu vrata, koje štite od sitnijih oštećenja na parkinzima.

Citroen C5 Aircross 02

Ovaj SUV se svrstava u srednju klasu, bar po evropskim standardima, a ukupna dužina od 4,5 metara i međuosovinsko rastojanje 2,73 metra garantuju prostran enterijer. To potvrđuje podatak da prtljažnik ima zapreminu od 580 litara. Kokpit je veoma savremen. Oblik ručice menjača je preuzet od Peugeot SUV modela, a instrumenti su potpuno digitalizovani. Na centralnoj konzoli se nalazi veliki ekran osetljiv na dodir, a tablu sa instrumentima menja monitor od 12,3 inča.

Citroen C5 Aircross 03

Što se tiče motora, nema mnogo iznenađenja, naravno svi su u turbo tehnologiji. U ponudi je benzinski trocilindraš od 130 konjskih snaga, kao i snažniji 1.6 četvorocilindraš od 178 konjskih snaga. Tu su i dva dizel motora od 130 i 180 konjkskih snaga, a za kraj sledeće godine je najavljena i „plug in“ verzija, po prvi put u Citroen ponudi.