Verona - Prestonica romantike

Verona je najpoznatija kao poprište čuvene Šekspirove tragedije Romeo i Julija, ali pored toga, kao i drugi gradovi na severu Italije, itekako ima šta da punudi kada su u pitanju kultura, arhitektura i gastronomija

DSC 2843

Pandemija nas, evo već drugu godinu, drži kao okovane kada su putovanja u pitanju. Nije baš da ne može nigde da se ode, ali generalno se nikavi dugoročni planovi ne isplate. Ipak, to nas neće sprečiti da pišemo o svim destinacijama koje smo posetili, a koje će, nadamo se, uskoro biti dostupnije.

Ovaj put pišemo o jednom od najromantičnijih mesta u Italiji, prelepoj Veroni. U pitanju je grad koji turistima itekako ima šta da ponudi. Nalazi se u severnom delu Italije, i drugi je grad po veličini u pokrajini Veneto, posle Venecije. Šire područje Verone bilo je naseljeno još u doba praistorije.

Oko 300-e godine pre nove ere ovo područje je potpalo pod vlast Rimljana, a veoma brzo javilo se naselje pod danas dobro poznatim imenom. Iako antička Verona nije imala veliki značaj među starorimskim gradovima, iz tog doba je ostalo nekoliko danas veoma značajnih objekata poput arene i par gradskih kapija.

KOMPLETAN TEKST


Naslovna DriveIn 37