Urwerk UR-100 Electrum - Antička vrednost

Ime modela Urwerk UR-100 Electrum bi moglo da navede na pogrešan zaključak da je ugledna časovničarska kuća prešla sa automatskog na elektro pogon mehanizama. Ipak, nije tako, naprotiv…

DSC 2843

Urwerk je kuća koja na tržište izbacije veoma neobične časovnike, ali uvek sa merom i ukusom. Tako je i u slučaju modela Urwerk UR-100 Electrum. On jeste neobičan, možda pomalo obavezujući kada su u pitanju odevne kombinacije koje uz njega idu, ali jedan je od najoriginalnijih proizvoda ove godine. Iako ime može da nasluti na elektrifikaciju mehanizma, srećom nije tako. Ime modela potiče od reču Elektrum, što je naziv za specijalnu leguru.

Ona danas nije u upotrebi, a u antička vremena je služila za izradu kovanica. Koristili su je i u Staroj Grčkoj. Činjenica da je u pitanju kompleksna legura zlata sa oko 20 odsto srebra, kao i nešto bakra u manjem procentu, učinila je da prestane da se koristi za izradu kovanica, jer je bilo komplikovano utvrditi stvaran odnos elemenata u leguri, a time i njenu vrednost. Pogađate, kućište ovog časovnika je izrađeno od legure elektrum. Pošto je upotrebljena ova antička legura, dizajneri su se potrudili da i dizajnom naprave omaž antičkim vemenima, pa kućište oblikom podseća na stare amfitetare.

KOMPLETAN TEKST


Naslovna DriveIn 37