Filmski nastavci bolji od originala

Nastavci popularnih filmova često ne mogu da ispune očekivanja publike, pogotovo ako pokušavaju da nadmaše ostvarenja koja su stekla kultni status. Ipak, ne mora baš uvek da bude tako...

Zamislite kada bi sada neko pokušao da napravi nastavak filma Lepa sela lepo gore. Svi znamo da bi takav pokušaj bio osuđen na propast. Koliko god taj film bio dobar, uvek bi ostao u senci prethodnika koji je već stekao kultni status. Kinematografija je puna primera da su posle uspešnog prvog dela rediteljsku palicu uzeli producenti čiji jedini kriterijum je bio konačni iznos na bankovnom računu. Tada su nastajala nagora moguća filmska ostvarenja koja nisu bila loša samo za sebe, već su bacala negativnu senku na celu priču i prethodni film. Pomenimo samo nastavke filmova Niske strasti ili Braće bluz, kao i sve Terminatore posle drugog dela. Postoje naravno i svetli primeri, a navešćemo ovde filmske nastavke koji su po mnogo čemu bolji od prethodnika.

Indiana Jones i poslednji krstaški pohod

indiana jones and the last crusade1

Najavljeno je da bi 2020. godine trebao da debituje peti nastavak priče o neustrašivom arheologu. Ovaj filmski serijal promenio je mnogo stvari u savremenoj konematografiji i postavio nove standarde kada su avanturistički filmovi u pitanju. Prvi deo je te standardne definisao, drugi deo „Indiana Džons i ukleti hram“, je bio pokušaj Stivena Spilberga da napravi nešto drugačiju i mračniju verziju. Kao da je bio svestan te greške, kod trećeg dela „Indiana Džons i poslednji krstaški pohod“, sve je dovedeno do savršenstva. Jeste kliše da Nacisti opet budu negatovci, ali uvođenje oca Indiane Džonsa, kojeg maestralno tumači Šon Koneri, i savršen sklad akcije i humora, kreirali su možda i najbolji avanuristički film svih vremena.

Spider-man 2

spiderman 2

Po ocenama mnogih filmskih kritičara Spajdermen 2 je najbolji film o superherojima koji je ikada snimljen. Prvi deo je takođe bio dobar, ali radnja filma je donekle bila ograničena originalnom pričom koju je morala da prati, a koja, iako odlična, nije pogodna sa kinematografske strane. Scenario drugog dela je savršen, režija takođe, a mnogo više od začina u filmu je i savršeni negatovac kojeg je na oskarovskom nivou odigrao Alfred Molina. Iako je ovaj film jedan od onih koji su nastali pošto su kinematografi ovladali kompjuterskim specijalnim efektima, oni su korišćeni u pravoj meri, tako da su oni u službi radnje filma, a ne obratno.

Godfather 2

Godfather 2

Mnogi se neće složiti da je drugi deo Kuma bolji od prvog, ali većina takvih ocena je emotivne prirode, zbog velike ljubavi prema prvom delu. Da je kojim slučajem priča počela od drugog dela, bio bi to jedan od najboljih filmova svih vremena po oceni svih. U drugom delu radnja prati mladog Korleonea, (Al Paćino), koji je već prošao kroz transformaciju, a ovaj film je u holivudsku orbitu lansirao Roberta De Nira, koji je za ulogu Vita Korleonea dobio Oskara. Mnogi kritičari ocenjuju da Al Paćino u drugom delu Kuma nije dao svoj glumački maksimum, ali valjda je i 80 odsto njegovog potencijala bilo dovoljno za jedan od najboljih filmova svih vremena.

Terminator 2, Judgment Day

terminator 2 02

I danas Terminator 2 može rediteljima da služi kao svojevrstan bukvar i vodič kako se pravi akcioni blokbaster. To je film koji vas od početka, pa do samog kraja „vozi“ bez ijedne greške. Čak je i sam kraj filma odmeren, jer je pravda zadovoljena, ali bez „hepi enda“, koji bi ovom filmu dao sladunjav ton. Odluka scenarista da Arnold Švarceneger, koji tumači nemilosrdnog robota ubicu, postane pozitivac, je fenomenalno sprovedena u delo. Ova promena uloge glavnog lika je bila i odlična baza za niz komičnih scena, ali su one odlično izbalansirane sa inače mračnim koloritom celog filma. Sam Švarci, iako ograničenih glumačkih kapaciteta, je ulogu hladnog robota bez emocija odigrao bolje nego što bi to učinili i vrsni glumci. Ovaj film je možda i prvi koji je u velikoj meri koristio kompjuterske specijalne efekte, ali oni i danas, četvrt veka kasnije, izgledaju sasvim korektno.

Mad Max 2, The Road Warrior

mad max 2

U snimanje prvog dela filma Pobesneli Maks uloženo je samo 350.000 dolara, a on je zaradio 100 miliona! Malo je reći da je film za kratko vreme stekao kultni status. Reditelj Džordž Miler je dobro znao da nastavak ne sme da bude kopija prvog dela, ni vizuelno, ni tematski. Radnja drugog dela je preseljena u postapokaliptičnu budućnost. Maks, kojeg tumači Mel Gibson, posle gubitka porodice više nije onaj vedri i nasmejani mladić, već olupina nekadašnjeg čoveka, koji krstari zapuštenim i prašnjavim putevima u takođe raspalom Ford Falkonu, u stalnoj borbi sa drumskim bandama za pokoji litar goriva. Činjenica da je prvi deo filma poslužio samo kao baza za kreiranje karaktera glavnog lika u drugom delu, dok je praktično promenjen i žanr filma, čine Drumskog ratnika jednim od najboljih filmskih nastavaka svih vremena.

Toy Story 2

Toy Story

Priča o igračkama je animirani dugometražni film u kojem jednako mogu da uživaju i deca i odrasli. Ideja da igračke u dečijoj sobi imaju svoje živote je u prvom delu tako dobro sprovedena u delo, sa toliko genijalnih ideja koje su još genijalnije sprovedene u delo, da je bilo teško i pretpostaviti da bi ikada mogao da se napravi jednako uspešan nastavak. Vreme između dva dela kreativni tim je iskoristio na najbolji mogući način – karakteri likova su još više razvijeni, a animacija je poboljšana samo koliko je to bilo potrebno. Zapravo, koliko je drugi deo Priče o igračkama genijalan, ne možemo ovde ni da objasnimo, ovaj film mora da se pogleda, bez obzira koliko imate godina.