Apple – Telefon za X generaciju

Verovatno se upravo sada negde u Americi tuku ispred bar jedne Apple radnje. Da, stigao je iPhone X

Po prvi put Apple je ponudio bežično punjenje, a tu je i sistem prepoznavanja lica korisnika

Nije lako inženjerima kompanije Apple. Proizvođači automobila imaju zadatak da odrasle ljude impresioniraju jednom u sedam godina, a oni moraju da to svake godine rade sa klincima. Sasvim sigurno oni imaju već sada plan za naredne tri generacije iPohone-a, ali te inovacije puštaju samo u količini koja je potrebna da bi se sledeća generacija prodavala. I šta nam dovosi iPhone X? Tu je novi OLED ekran za koji proizvođač tvrdi da ima neverovatne boje i rezoluciju.

apple iphone x

Dobro, šta još je novo? Izbačeno je „home“ dugme. Telefon se „budi“ dodirom na ekran, a otključava ekran povlačenjem na gore. Zaključavanje se vrši na klasičan način, dugmetom sa strane. Jedna od inovacija je i prepoznavanje lica, odnosno telefon će da se otključa samo svom korisniku. Softver je unapređen, a proizvođač obećava i da će vas telefon prepoznati i ako promenite frizuru, ako imate loš dan, ili ste zaboravili naočare. Problem može samo da bude sledeći scenario – ej, zaboravio sam telefon kod tebe, ajde samo baci pogled da li mi je stiga poruka... To neće funkcionisati, osim ako ste telefon zaboravili kod jednojajčanog blizanca, ili osobe čiji likje takođe memorisan kao da je korisnik.

iPhoneXcamera 560x335

Mendžer koji je do sada procenjivao da Apple telefoni ne treba da imaju bežično punjenje je umro, dobio (dao) otkaz ili otišao u penziju, jer iPhone X je prvi telefon ovog proizvođača sa bežičnim punjenjem. To jeste korisna inovacija. Ali, pripremite se za najveće iznenađenje. Najavljena cena u Americi, a ni kod nas neće moći mnogo da se razlikuje, je takva da stavlja zdrav razum na ozbiljan test. Očigledno ima istine u onoj pošalici da je inteligencija korisnika telefona obrnuto proporcionalna inteligenciji pametnog telefona. Ovaj stakleni telefon, koji se polomi kada vam ispadne, u jeftinijoj 64GB verziji košta 999 dolara, dok model sa 256GB memorije košta 1.149 dolara.
Vrlo dobro znamo da su u kompaniji Apple ispravno procenili da će kupacabiti više nego dovoljno, ali ako kupite neki drugi telefon ostaće vam dovoljno novca za psa i njegovu hranu za par godina. I on će vas prepoznavati i još će da se raduje kada vas vidi...