Viks GT – Lambo na pedale

Viks GT Lamborghini Bike kompanije Velonia Bicycles je svojevrsna kombinacija bicikla i gotovo podjednako čuvenog superautomobila

Viks gran turismo, načinjen pod primetnim uticajem Lamborginija, ali je za razliku od njih u celosti napravljen od aluminijumske legure

Ovaj bicikl smelog i upadljivog izgleda inspirisan je oštrim linijama i trouglastim oblicima koji odlikuju dizajn italijanskih Lamborghini superautomobila. U poređenju sa zakrivljenim ivicama običnih bicikala, ova vezija ima oštre linije celom dužinom ivica aluminijumskog rama.

VIKS GT 02

Ideja se rodila još na početku, 2013-te godine, kada su Viks bicikli tek počeli da se proizvode. Estonskoj radionici bilo je potrebno malo više od tri godine da usavrši svoj prvi Viks GT Lamborghini, ofarban u istu nijansu žute boje (giallo midas) kao i automobil, kako bi se istakle sličnosti između dva vozila.

VIKS GT 03

Klasični Viks bicikli prave se ručno, korišćenjem posebnih cevi od nerđajućeg čelika, spojnica i delova isečenih laserom. Potrebno je oko šezdeset različitih čeličnih delova i dva puna radna dana kako bi se isekao, savio, zavario i peskirao standardni ram ovih bicikala i još jedan dan za abrazivno čišćenje peskom i farbanje u upečatljivu boju.

Ono što naročito ističe ram ovih bicikala je nedostatak uobičajene šipke za sedište. Zahvaljujući duplom ramu, pri konstrukciji nema potrebe za tim, što dozvoljava da dizajn ostane čist i jednostavan. Uprkos ovom neuobičajenom obliku rama, ne gubi se na čvrstini. Debele cevi i snažne spojnice obezbeđuju da Viks bicikli ostanu izdržljivi i bezbedni.