Deset najboljih komedija svih vremena
FOTO: ARHIVA

Deset najboljih komedija svih vremena

Kao i samu komediju, ni ovu našu listu nemojte da shvatate preterano ozbiljno, ona je tu samo u službi dobre zabave

Neki od ovde navedenih filmova takođe nose u sebi malu dublju poruku, drugi nude samo sat i po dobre zabave, ali jedno im je zajedničko – sigurno će vas nasmejati do suza.

Obično kažu da je komedija najzahtevniji filmski žanr. Kako za glumce, tako i za reditelje i scenariste. Očigledno je ljude lakše rasplakati, nego nasmejati do suza. I nama je bilo jednako teško da izdvojimo deset komedija za koje možemo da tvrdimo da su najbolje u istoriji kinematografije. Nema domaćih filmova, primetićete. Ne slučajno, jer većina domaćih komedija su zapravo veoma ozbiljni filmovi, najčešće sa ne preterano komičnim krajem, a i sama priča o domaćoj kinemtografiji je tema za sebe. Podsetite se nekih od filmova koji su vas sigurno nasmejali do suza.

Njeni roditelji (Meet the Parents)

meet

Ovaj film iz 2000. godine je na dobrom putu da postane pravi filmski klasik. Kod mnogih legendarnih filmskih ostvarenja uvek se postavlja pitanje šta bi bilo da je kasting za glavne uloge prošao malo drugačije. Ovaj put s pravom možemo da se zapitamo, šta bi bilo da jednu od glavnih uloga nije tumačio Robert De Niro. Ko bi bolje tumačio ulogu posesivnog i zaštitnički nastrojenog oca, koji je pritom bivši CIA agent, koji svom nesavršenom zetu apsolutno ne želi da pruži ni najmanju šansu. Naravno, velike zasluge pripadaju i Benu Stileru (Ben Stiller), koji je u ovom filmu manje više bio na svom terenu.

Posetioci (Les Visiteurs)

posetioci1

Lista komedija bez bar jednog francuskog filma zaista ne bi bila kompletna. Film Posetioci iz 1993. godine možda na najbolji način promoviše francuski smisao za humor, koji nedvosmisleno otkriva onu pozitivnu stranu mentaliteta ove nacije, kada zapravo shvatamo da je on sličan našem. Žan Reno (Jean Reno) savršeno tumači ulogu ponositog srednjevekovnog viteza koji se igrom slučaja obreo u dvadesetom veku. Kada se svemu doda i uloga Kristijana Klavijea (Christian Clavier), njegovog poročnog i ne baš preterano inteligentnog sluge, koji predstavlja suštu suprotnost svoga gospodara. Te razlike i činjenica da se nalaze u vremenu koje nikako ne mogu da prihvate, bio je teren kao stvoren za kreiranje možda i najkomičnijih scena u istoriji kinematografije.

Žitije Brajanovo (Life of Brian)

Brajan1

Kako bez Monti Pajtonovaca... Iako se više vezuju za male ekrane, popularna britanska trupa je 1979. godine snimila kontroverzni film Žitije Brajanovo, koje kroz prepoznatljiv humor kritikuje neke ljudske osobine kao i neke aspekte religije, poput nekritičkog prihvatanja ideja, sledbeničkog mentaliteta, psihologije mase i izvrtanja činjenica. Zbog osetljive tematike u samom startu nije bilo lako obezbediti sredstva za snimanje filma. Velike produkcijske kuće nisu htele da finansiraju snimanje takvog filma, tako da je na kraju on nastao u saradnji sa nekadašnjim članom Bitlsa, Džordžom Harisonom (George Harrison), koji je kao prijatelj Pajtonovaca i poštovatelj njihovog rada odlučio da obezbedi sredstva.

Ima li pilota u avionu (Airplane!)

Airolane

Sinonim za dobru parodiju. Ovaj film na svojstven način ismeva neka filmska ostvarenja ranijih godina, koja su se bavila tematikom avionskih katastrofa. Radnja se vrti oko mladog pilota koji je posle trauma iz rata u Vijetnamu čvrsto odlučio da više ne leti avionom, ali je bio prinuđen, kako bi stekao naklonost bivše devojke koja je stjuardesa. Činjenica da su se piloti aviona otrovali i da on postaje jedini koji može da spase avion, sasvim je dovoljan zaplet za odličnu radnju. Ovaj film je poznat i po tome što je danas legendarnog Leslija Nilsena (Leslie Nielsen) lansirao među najpopularnije komičare današnjice, koji je do tada bio poznat uglavnom po dramsim ulogama. Ovaj film je čak bio nominovan i za Zlatni globus za najbolji igrani film.

Dan mrmota (Groundhog Day)

Dan mrmota

Ko najbolje može da glumi cinika koji pritom smatra da je pametniji i bolji od ostatka sveta? Naravno Bil Marej (Bill Murray). A uloga upravo takvog voditelja vremenske prognoze koji iznova i iznova mora da proživljava jedan te isti dan u američkoj provinciji je možda i najbolja uloga u karijeri ovog glumca. Zbog ljubavne priče sa producentkinjom televizije, čiju ulogu tumači Endi Mekaduel (Andie MacDowell), mnogi ovaj film svrstavaju u kategoriju romantičnih komedija, a on je zapravo mnogo više od toga. To bi bilo isto kao i proglasiti Dan mrmota za SF film, jer je ponavljanje jednog te istog dana iskorišćeno za zaplet i radnju.

Neki to vole vruće (Some Like It Hot)

neki to vole

Svojevremeno je ovaj film iz 1959. godine proglašen za najbolju komediju svih vremena, dobitnik je Oskara za dizajn kostima, a osvajač je i Zlatnog globusa. Sa današnje distance radnja filma je pomalo naivna, kao i sama tematika. Naime, činjenica da se dva muškarca za potrebe filma presvače u žene i šminkaju, danas ne bi nikoga posebno uzbudila, kao ni to da se oko njih stalno mota prezgodna plavuša. Ali ono što ovom filmu daje dušu su fenomenalni Toni Kertis (Tony Curtis) i Džek Lemon (Jack Lemmon), koji su briljirali u svojim ulogama, a čak se u radnju savršeno uklopila i Merlin Monro (Merilyn Monroe) i to ne samo zahvaljujući fizičkom izgledu. Iako je sniman kasnih pedesetih godina, za ovaj visokobudžetni film iskorišćena je ipak crno-bela filmska traka, upravo zbog teške šminke koju dvojica glavnih glumaca nose u većini scena.

Gospođa Dautfajer (Mrs. Doubtfire)

Gospodja

Iako je imao ozbiljnih dramskih uloga, film Gospođa Dautfajer Robina Vilijamsa (Robin Williams) možda predstavlja na najbolji način i kao kompletnog glumca. On tumači ulogu nezaposlenog glumca koji je posle razvoda i gubitka starateljstva, primoran da se preruši u bebisiterku, sredovečnu gospođu Dautfajer, kako bi mogao sa decom da provodi vreme. Sve to ga dovodi u niz urnebesnih situacija, a prosto je neverovatno koliku moć transformacije u ovom filmu pokazuje Robin Vilijams. Film je snimljen 1993. godine, a dugo je najavljivana i mogućnost snimanja nastavka, ali je Vilijams odbijao par ponuda jer nije bio zadovoljan scenarijom. Nažalost, posle njegovog samoubistva, svaka mogućnost snimanja nastavka je isključena.

Pink Panter (The Pink Panther)

pink 1

Još jedan od pravih filmskih klasika. Ipak, pitanje je koliki uspeh bi ovaj film imao da nije bilo Pitera Selersa (Peter Sellers) koji je tako maestralno tumačio lik smotanog policijskog inspektora Žaka Kluzoa. Pored Selersa, jednu od vodećih uloga tumači i zanosna Klaudija Kardinale (Claudia Cardinale). Ovaj film je na neki način bio prvi film tog tipa, a kasnije je poslužio kao motiv za veliki broj filmskih ostvarenja sa sličnom tematikom. Nedavno je snimljen i rimejk sa Stivom Martinom u glavnoj ulozi umesto Selersa. Stiv Martin je vrhunski komičar koji pažljivo bira uloge, tako da film odličan, ali samo pod uslovom da niste preveliki fan originalne verzije.

Veliki Diktator (The Great Dictator)

diktator 1

Po projekciji prvog Čaplinovog zvučnog filma iz 1940. godine, Veliki Diktator, jedan od kritičara je napisao najobjektivniju recenziju u samo jednoj rečenici - ovo je Čaplinov najambiciozniji film, pokušaj da se uhvati u koštac sa temom koja je prevelika da bi se obradila komedijom. Da je zaista tako potvrdio je nesvesno i sam Čarli Čaplin (Charles Chaplin) tokom jednog intervjua posle Drugog svetskog rata, kada je rekao da nikada ne bi snimio taj film da je bio svestan veličine zločina koji su Nacisti počinili. Iako se Adolf Hitler u filmu ne pominje ni jednom rečju, jer su likovi, čak i zemlje izmišljeni, potpuno je jasno ko je glavna tema kritike poznatog komičara. Hitler je emitovanje filma zabranio u svim okupiranim zemljama, ali je iz Portugalije uspeo na nabavi jednu kopiju, koju je pogledao. Nije poznato kakva je bila njegova reakcija, a sam Čarli Čaplin je jednom prilikom izjavio da bi dao sve kada bi to mogao da zna.

Prljavi pokvareni prevaranti (Dirty Rotten Scoundrels)

prljavi 1

Jedna od najboljih komedija i možda najbolji filmski tandem – Majkl Kejn (Michael Caine) i Stiv Martin (Steve Martin). Kejn tumači ulogu vrhunskog prevaranta koji zahvaljujući obrazovanju i manirima uspeva da potkrada lakoverne bogate sredovečne gospođe po Azurnoj obali. A kada se u gradu pojavljuje sitni prevarant, čiji lik tumači Stiv Martin, postaje jasno da mesta nema dovoljno za dvojicu. Dogovor je jasan – ko prvi odabranoj žrtvi izmami 50.000 dolara ima pravo da ostane u gradu. Sasvim dovoljna podloga dvojici velikana da uz dobar scenario iznesu jednu od najboljih komedija svih vremena. Majkl Kejn je čak bio nominovan za Zlatni globus, a popularni Pajtonovac Džon Kliz (John Cleese) je u intervjuu 2008. godine priznao da mi je jedna od najvećih grešaka što je odbio ulogu koja je na kraju pripala Kejnu.