Creed – Zašto smo voleli Rocky-a

Kada se kaže sedmi nastavak nekog filma, to nikako ne obećava dobar bioskopski provod. Ipak, najnovije ostvarenje o Rokiju Balboi je zapravo prvi legitiman nastavak kultnog prvog dela od pre četiri decenije, gde je Silvester Stalone očigledno želeo nešto više od običnog blokbastera

Silvester Stalone je još jednom pokazao da zna i da glumi kada je potrebno, a toga smo prvi put bili svesni u filmu Zemlja policajaca, gde je glumački uspeo da se nosi sa takvim veličinama kao što si Harvi Kajtel i Robert De Niro

I stariji i mlađi ljubitelji filma vrlo dobro znaju ko je Roki Balboa. Ova uloga je pre četiri decenije lansirala Silvestera Stalonea među najveće zvezde Holivuda. Jednostavnost i prostodušnost lika kojeg je Stalone tada tumačio i njegova inspirativna priča postali su lajt motiv mnogima i pravi magnet za publiku. Tada je usledilo ono neminovno. Na krilima ovog uspeha nastao je čitav niz Roki filmova, sve gori od goreg. Nije problem kod ovih filmova bio njihov komercijalni karakter. I prvi deo je bio komercijalan. Problem je bio u tome što su ovi filmovi bili jednostavno loši u svakom pogledu. Bez priče, scenarija, režije, šlepali su se na staru slavu originalnog Rokija.

Bioskop Creed 02

Kada ljudi dođu u poznije godine obično počnu da prave rekapitulaciju sopstvenog života, manje su posvećeni površnim stvarima i žele da učine nešto smisleno, svejedno da li je u pitanju poslovni ili privatni život. Valjda treba da zahvalimo ovoj stvaralačkoj fazi u životu Silvestera Stalonea što je nedavno nastao i sedmi nastavak čuvene sage o Rokiju Balboi. U stvari, priča se ovaj put ne bavi toliko njime i to je veoma dobro.

Bioskop Creed 05

U treniranju Adonisa, Roki vidi prozor kroz koji može da pustu malo svetla u svoj učmali život, što je  dovoljno za dobru pričuU ringu se ovaj put nalazi mladi Adonis Džonson, sin bokserskog šampiona Apolo Krida, čuvenog Rokijevog rivala iz prošlosti. U ovom segmentu filma je od velikog značaja bio mladi reditelj Rajan Kogler, koji je uspešno izgradio priču između mladog, neiskusnog, ali u životu već povređenog čoveka, i Rokija, legendarnog boksera koji je je već počeo da svodi životne račune. U treniranju Adonisa, Roki vidi prozor kroz koji može da pustu malo svetla i vazduha u svoj učmali život, što je sasvim dovoljno za dobru priču. Pored reditelja kapu treba skinuti i glumačkoj ekipi. Mladi Makl B. Džordan predstavlja pravo osveženje. Prosto je neverovatno koliko je pažnje posvećeno njegovom liku. U pojedinim momentima on čak i fizički podseća na svog filmskog oca, čak se na sličan način i kreće.

Bioskop Creed 10

Silvester Stalone je još jednom pokazao da zna i da glumi kada je potrebno, a toga smo prvi put bili svesni u filmu Zemlja policajaca, gde je glumački uspeo da se nosi sa takvim veličinama kao što si Harvi Kajtel i Robert De Niro. Stalone je uspeo da se uvuče u onu ljušturu skromnosti i ne preterane inteligencije koja ga je pre četiri deceije i vinula put zvezda. Očigledno je legendarni Slaj najzad shvatio da treba da se pomeri i ustupi mesto mlađima. Baš kao i u samom filmu on je tu da svojim iskustvom pomogne. Bez sujete je prihvatio sporednu ulogu, kao da je to bio jedini način da konačno dobijemo i drugi deo filmske sage o Rokiju.