James Bond Spectre – Koktel adrenalina i akcije

Martini, Aston Martin, Jaguar, Rim, Maroko, teorija zavere, obrti... Dobro, većih obrta nažalost nema, ali već ovi nabrojani sastojci uz egzotičan začin zvani Monica Bellucci, dovoljni su za jedan uzbudljiv koktel zvani James Bond Spectre

Naučna fantastika u filmu Spectre vas čeka već na samom početku, sa možda najboljom uvodnom akcionom scenom ikada smimljenom u Bond filmovima

Kada od nekog filma mnogo očekujete, veća je opasnost i da vas razočara. To je u stvari možda jedini nedostatak najnovijeg ostvarenja o Džemsu Bondu, filmu Spectre. Možda je i najveći krivac isuviše dobar prethodni film Skajfol, kojeg je jednostavno bilo nemoguće nadmašiti. Štaviše, može se reći da je u poslednjih desetak godina ovaj serijal postao daleko ozbiljni i zreliji, čemu je svakako doprineo i glavni glumac.

Bond Spectre 04

”Scenario je dobar, bar do polovine filma čak i odličan. Kada je debitovao kao najpoznatiji filmski tajni agent Danijel Kreg je za mnoge bio, ako ne loš, onda u najmanju ruku neobičan izbor. Ipak, malo je reći da je britanski glumac kroz četri filma briljirao. Pored odlične glume on je doneo jednog potpuno novog, mračnijeg Bonda. Bonda koji se ne šali u trenutku kada se suočava sa sigurnom smrću, Bonda koji pati, čak se i zaljubljuje. OK, još tu ima elemenata naučne fantastike, ali ako odlazite da gledate Bonda sa idejom da tražite šta u stavrnosti zapravo ne bi moglo da se desi, bolje da se opredelite za neku kvalitetnu dramu.

Bond Spectre 03

A naučna fantastika u filmu Spectre vas čeka već na samom početku, sa možda najboljom uvodnom akcionom scenom ikada smimljenom u Bond filmovima. I sve je to obojeno prelepim meksičkim koloritom, tu su eksplozije, pucnjave, pa i jedna spektakularna jurnjava helikopterom. U svakoj od tih scena Danijel Kreg prosto briljira. Pored toga što je jedan od najkvalitetnijih glumaca u ulozi Bonda, ispostavilo se da je Kreg daleko pogodniji i za akcione scene, daleko sposobniji od na primer visokog i beskrajno šarmantnog Konerija.

Bond Spectre 10

Scenario je dobar, bar do polovine filma čak i odličan. Kao da se to na neki način poklapa sa Kregovom najavom da ga više nećemo gledati kao Džemsa Bonda, zaokružena je Bondova životna priča koja se provlači i kroz tri prethodna filma. Odlično je odabrana i Bond devojka francuskinja Lea Sejdoks, a ono što je najvažnije, producentima je pored fizičkog izgleda očigledno bilo važno da ona zadovolji i po pitanju glumačkog talenta. Činjenica da radi sa dva vrsna glumca je olakšala posao i reditelju Semu Mendesu da stvori potrebnu hemiju između ova dva lika, kako radnja ne bi bila isforsirana i u službi filma.

Bond Spectre 09

”Danijel Kreg je za mnoge bio, ako ne loš, onda u najmanju ruku neobičan izbor. Pa šta onda nije dobro u filmu? Nekako se čini da su omanuli kod nekih veoma važnih stvari. Čini se kao da je uloga Monike Beluči dopisana u scenario tek kada je ona nenadano pristala da zaigra u filmu. Nije problem u tome što je njeno pojavljivanje traje oko pet minuta, već to što je njena uloga manje više nebitna za radnu filma. Jedan od nedostataka su i negativci. Sporednog negativca, siledžiju, kojeg glumi Dejv Batista, kao da su birali u skladu sa najgorim filmskim klišeima. Veliki, nemilosrdan, veran gospodaru i ne previše pametan.

Ipak veći problem je u tome što scenarista i reditelj inus na bolji način uspeli da iskoriste glumački veličinu Kristofa Volca, koji glumi glavnog negativca i, kako to u filmu kažu, kreatora celog životnog bola Džemsa Bonda. Ceo taj njihov susret i sam rasplet je morao da bude nekako snažniji. Ovako film ima jednu silaznu putanju od polovine. Nemojte pogrešno da nas shvatite, film je odličan i svakako vredan gledanja. Ali kao što smo već rekli, kad se od nekog filma previše očekuje, lakše je i pronaći nedostatke.

Bond Infographic no logo 01

Infographic preuzet sa: GB Show Plates