Olympus PEN-F – Vesele šezdesete
Fotografije: Olympus

Olympus PEN-F – Vesele šezdesete

Najnoviji Olympus PEN-F inspirisan je istoimenim aparatima koji su se proizvodili još tokom šezdesetih godina, a koji su negovali iste osobine – male dimenzije i vrhunski kvalitet

Za razliku od prethodnih modela koji su koristili eksterno elektronsko trazilo koje se montira na stopicu za blic, PEN-F ima ugrađeno tražilo sa ekranom visoke rizolucije od 2,36 miliona tačaka

Predstavnici Olimpusa su očigledno čuli za izreku da je istorija učiteljica života, i ozbiljno je shvatili. Jer kako drugačije objasniti pojavu najnovijeg aparata sa izmenljivim objektivima koji nosi oznaku PEN-F. Ovaj model se snažno dizajnerski oslanja na modele iz prošlosti, ali to ne treba da vas zavara, jer ispod klasične spoljašnjosti se krije najsavremenija tehnologija.

Olympus-PEN-F
 

Ovo je prvi Olimpus fotoaparat ovog tipa koji ima potpuno novi senzor od 20 megapiksela. Kao i svi modeli ove kompanije, senzor ima i ulogu stabilizacije slike, što znači da je optička stabilizacija za lakše fotografisanje kada ponestane svetla, dostupna sa bilo kojim objektivom.

Za razliku od prethodnih modela koji su koristili eksterno elektronsko trazilo koje se montira na stopicu za blic, PEN-F ima ugrađeno tražilo sa ekranom visoke rizolucije od 2,36 miliona tačaka. Pored njega fotke mogu da se komponuju i pregledaju preko troinčnog displeja rezolucije od milion tačaka, koji se rotira u svim pravcima, a osetljiv je i na dodir. Aparat nema ugrađen blic, ali se eksterni isporučuje u pakovanju.