Mad Max Fury Road – Gospodo, startujte motore!
Fotografije: Blitz film

Mad Max Fury Road – Gospodo, startujte motore!

O nastavku čuvene Mad Max franšize dugo se priča. Jedno od najčešćih pitanja bilo je – hoće li ulogu Drumskog ratnika opet tumačiti Mel Gibson. To se u četvrtom nastavku Fury road nije desilo, ali koliko god smo želeli da legendarnog glumca još jednom vidimo u ulozi koja ga je proslavila, ne možemo da kažemo ni da nam je žao što ga nema...

Želju reditelja i scenarista da se film začini prizorima automobilskih jurnjava svakako da pozdravljamo, a ljubitelji četvorotočkaša će moći da uživaju u možda najboljim automobilskim akcionim scenama ikada snimljenim.

Od kako su vlasnici franšize Terminator degradirali i uništili čitav serijal, počev od trećeg dela i zaključno sa žalosnim petim delom Genisys, svi zaljubljenici strahuju za svoje omiljene filmove. Ta potreba da se ugodi porivima površnih gledalaca sa niskim filmofilskim standardina, a sve sa željom da se na uspešnoj franšizi što više zaradi, izrodila je mnoge po budžetu uspešne filmove, ali po kvalitetu katastrofalne. O nastavku čuvene trilogije Mad Max priča se već duže od jedne decenije. Ono što je dobro u celoj priči i što je od početka bilo ohrabrujuće je to što se znalo da će eventualni nastavak režirati Džordž Miler (George Miller), čovek koji je o ovom serijalu brinuo od samog početka. To je donekle obećavalo da nastavak neće degradirati sve decenijama sticane vrednosti i kultni status ovog čuvenog filmskog ostvarenja.

Ipak, najveće pitanje je uvek bilo da li će ulogu Drumskog ratnika po četvrti put tumačiti Mel Gibson. Holivudska legenda je ovaj put izostala, ali iako smo svi želeli da ga vidimo na velikom platnu u ovoj ulozi, zaista ne možemo da kažemo ni da nam je žao što ga nema. Zašto? iz prostog razloga što je film do te mere dobar, da bi to bilo čisto kukanje radi kukanja, ali bez realnog osnova. A to što se u ulozi Drumskog ratnika našao mlađi Tom Hardi (Tom Hardy) otvara mogućnost snimanja još nekoliko nastavaka, što je i najavljeno, a što bi bilo pomalo zamarajuće činiti sa sada već šezdesetogodišnjim Gibsonom.

”Ako je za vas Mel Gibson jedini pravi drumski ratnik, ne očajavajte, samo pogledajte film, pa onda donesite presuduPored Hardija može se slobodno reći drugu glavnu ulogu, ako ne i glavniju, tumači fantastična Šarliz Teron (Charlize Theron). Ova lepotica je odavno dokazala da joj izgled nije jedini adut u glumačkom svetu, a njena moć transformacije i samo pogled koji bez ijedne izgovorene reči pleni, savršeno se uklapa u postavke ovog filma, gde akcija dominira nad radnjom i dijalozima. Prema mnogim recenzijama taj nedostatak razrade priče i izgradnje likova je najveća mana filma, ali to zavisi samo od toga kako ovo filmsko ostvarenje posmatrate. Ako na njega gledate kao kritiku savremenog društva, koje će nas svojim ponašanjem odvesti u neku sličnu apokalipsu kakvu prikazuje sam film, onda on nije dobar. Ako kojim slučajem ovaj film svrstate u žanr akcije, onda bez mnogo razmišljanja možemo da ga svrstamo u pet najboljig ostvarenja svih vremena.

mad-max
 

Iako je kolirit mnogo topliji, po nekom opštem utisku Fury road može i da se smatra duhovnim naslednikom drugog dela Pobesnelog maksa. Tu je pustinjski ambijent, ali i legendarni Ford Falkon (Ford Falcon), koji se proslavio još u prvom delu. Želju reditelja i scenarista da se film začini prizorima automobilskih jurnjava svakako da pozdravljamo, a ljubitelji četvorotočkaša će moći da uživaju u možda najboljim automobilskim akcionim scenama ikada snimljenim.

Ako nikada niste voleli Mad Max serijal, pogledajte film, potpuno je drugačiji, možda vam se dopadne. Ako je za vas Mel Gibson jedini pravi drumski ratnik, ne očajavajte, samo pogledajte film, pa onda donesite presudu.