NIKON D5 – Surovi profesionalac
Fotografije: Nikon

NIKON D5 – Surovi profesionalac

Nikon je predstavio najsavršeniji prosesionalni fotoaparat u istoriji, model D5. Naslednik čuvenog D4 takođe poseduje senzor punog formata dimanzija 24x36 mm, sa 20 miliona piksela. Iako Nikonovi najjeftiniji D-SLR fotoaparati već odavno imaju 24 megapiksela, to ne treba da vas zavara. U pitanju je senzor koji obezbeđuje trenutno najviši kvalitet slike, a ono što je najvažnije, snalazi se u svim svetlosnim uslovima.

Nikon-D5-01
 

Najširi opseg osetljivosti u istoriji kompanije, a koji dostiše do neverovatnog broja od ISO 102.400, omogićava da ovaj fotoaparat praktično vidi u mraku i zabeležava scene koje ljudsko oko skoro ni ne registruje. Za hvatanje onih presudnih trenutaka zadužen je najnapredniji auto-fokusni sistem današnjice, koji izoštrava na čak 153 tačke, što je idealno za fotografe koji slikaju sportska dešavanja.

Nikon D5 03
 

Ovaj fotoaparat zabeležava čak 12 fotografija u sekundi, a u privremenu “bafer” memoriju staje čak 200 fotografija u sirovom RAW formatu. Dovoljno da se isprati ceo sprint na 100 metara, bez skidanja prsta sa okidača! Danas je video jedna od primarnih kategorija i u foto svetu, a ni na tom polju D5 ne zaostaje – u stanju je da zabeleži 4K filmove rezolucije 3840 x 2160 piksela i to brzinom od 30 sličica u sekundi.