Naj od naj iz Pariza 2018

Na Salonu automobila u Parizu ove godine osvanulo je mnogo serijskih i studijskih automobila, izdvajamo one najinteresantnije

Iako je veliki broj izlagača ove godine izostao sa automobilske smotre na Seni, itekako je imalo šta da se vidi.

Ovoga puta u našoj stalnoj rubrici DRIVEin izbor, izdvajamo automobile koji su privukli najviše pežnje i koji će ili ostati upamćeni ili, najverovatnije, ostvariti značajan tržišni uspeh. Nećemo ovde pisati uopštenu priču i opterećivati sa konjskim snagama i njutnmetrima, već pokušati da odgonetnemo zbog čega je koji automobil po našoj skromnoj oceni tako značajan.

BMW trojka

BMW serija tri

Da li je zaista potrebno mnogo objašnjavati zašto je ovaj automobil značajan? BMW serija tri, popularna „trojka“ kroz decenije postavlja standarde po pitanju kompromisa sportskog šarma i praktične upotrebljivosti. To je jedan od retkih automobila koji jednako vole klinci, zaljubljenici u tjuning, ali i porodični vozači, a neretko je to i perfektna poslovna limuzina. Koji još automobil sve to nudi? Retko koji. Pored toga, serija tri je veoma važna jer nas podseća šta je zapravo automobil. Svi su to pomalo zaboravili. Automobil nije ni mini ven, ni SUV, ni krosover, već troprostorna limuzina sa odvojenim mestom za motor, putnike i prtljag. Novoj „trojci“ želimo svetlu budućnost.
Detaljnije o novoj BMW seriji tri pročitajte OVDE

Toyota RAV 4

Toyota RAV 4

Jedan od rodonačelnika SUV klase je nešto potpuno suprotno od BMW serije tri. U pitanju je model koji je među prvima pokrenuo jedan potpuno nov trend. Trend koji je podrazumevao da terenska vozila nisu namenjena samo pripadnicima vojske i policije. I uvek je Toyota RAV 4 bila model koji je išao korak ispred vremena. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Parizu predstavljen je automobil koji mnogo više nego dizajnom otvara vrata budućnosti. Iako svi ostali glasno kritikuju dizele, ali u ponudi imaju nekoliko takvih, sve jači do jačeg, Toyota model RAV 4 prvenstveno promoviše kao hibridno vozilo. Japanska kompanija definitivno ulaže mnogo da bi bila korak ispred ostalih, iako se to ne isplati odmah.
Detaljnije o modelu RAV 4 pročitajte OVDE

Peugeot e LEGEND 4

Peugeot e-LEGEND

Iako je u pitanju koncept vozilo, a serijska proizvodnja, iako nije isključena, nije ni sigurna, Peugeot e-LEGEND je prilično značajan automobil. Ovim modelom francuski proizvođač kao da nas podseća na dane stare slave. Pritom ne mislimo da model 504 coupe kojim je e-LEGEND inspirisan. Peugeot je i u skorijoj istoriji, tokom osamdesetih i devedesetih godina, imao neke veoma uspešne automobile koji su stekli kultni status. Setimo se samo modela sa brojem 6 u oznaci. Mislimo na 306, 206 i kultni 406 proslavljen u filmskom serijalu Taxi. Posle tih automobila koji su bili među najboljima u klasi, kao da je nastalo kreativno zatišje u Sošou. Model e-LEGEND nedvosmisleno podseća da Peugeot itekako nije zaboravio da pravi uzbudljive automobile.
Detaljnije o konceptu Peugeot e-LEGEND

Ferrari Monza 6

Ferrari Monza SP1 & Monza SP2

Kada su u Bugatiju odlučivali da li će Chiron da bude hibridni ili klasični superautomobil, od baterija se odustalo jer je u pitanju ekskluzivan automobil, a po njihovim rečima, čak ni kada se kupuje ekskluzivan sat, niko u njemu ne želi da ima bateriju. Drago nam je da i Ferrari isto razmišlja. Duet superautomobila Monza SP1 i Monza SP2 predstavlja kreativni vrhunac na temu temu razmišljanja zvanu superautomobil. Zaista, kome su potrebne baterije, pa makar one donele i dve sekunde brže vreme po krugu. Koga je briga? Drago nam je da ovakvi automobili još postoje, pa makar se proizvodili u serijama od nekoliko desetina primeraka.
Detaljnije o modelima Monza SP1 i Monza SP2

Skoda VISION RS

Škoda Vision RS Concept

Već dve decenije svi potajno priželjkuju da Škoda predstavi „svog Golfa“, ali to nikako da se desi... Očigledno za to postoje veoma dobri razlozi, ali čini se da je koncept modelom Vision RS češki proizvođač nikada bliže da promoviše adekvatnog konkurenta kumu kompaktne klase. Istina, Vision RS se najavljuje kao naslednik modela Rapid, ali ono što je viđeno na Salonu u Parizu je u svakom pogledu neuporedivo više od onoga što je Rapid ikada bio. Pored forme karoserije koja je u svakom pogledu bliskija golf klasi, Vision RS promoviše i dizajn koji prosto obara sa nogu. Daleko od toga da aktuelnim Škoda modelima bilo šta nedostaje, ali ovako nešto bi rado videli i u prodajnim salonima. Po pristupačnim cenama, naravno.

Suzuki Jimny

Suzuki Jimny

Ko se još ne seća popularnog mikro terenca Suzuki Jimny. Japanski proizvođač je predstavio naslednika koji se u svakom pogledu ostao veran originalu. Za razliku od modela Mini ili Fiat 500, novitet nije narastao metar u dužinu i dobio dopunu od stotinak konjskih snaga. Mala kockasta karoserija jedva da prelazi granicu od tri i po metra, za pogon je zadužen jedostavan benzinski motor, a tu su petostepeni manuelni menjač ili četvorostepena automatika. Novitet, naravno, nudi više udobnosti, a proizvođač obećava i ono najvažnije - poboljšane off road performanse. E, to je pravi automobil koji vraća u mladost, u kojem sebe svi vidimo kako poput Nika Slotera krstarimo putevima i bespućima nekog tropskog ostrva. Ili uživamo u dobrom društvu ili ganjamo bandu zlikovaca, svejedno...