Najbolji automobili sedamdesetih godina

Neki četvorotočkaši sa ove liste su se proslavili prodajnim rezultatima, dok su neki istoriju menjali naprednim tehničkim rešenjima ili dizajnom

Činjenica je da su mnogi promovisali tehnologiju koja i danas predstavlja standard u automobilskoj industriji, što samo po sebi potvrđuje da su vesele sedamdesete u automobilskom svetu, zapravo bile zlatne

Sastaviti listu najboljih automobila nastalih tokom sedamdesetih godina je veoma nezahvalan posao. Naravno da smo mnoge morali da izostavimo, pogotovo što epitet najbolji zaista ništa ne znači. Nije u pitanju neka merljiva kategorija, kao da smo pisali o najprodavanijim automobilima. To je jedna krajnje subjektivna ocena, pa zato nemojte da nas mrzite ako smo izostavili neki vama drag automobil. Da preformulišemo popularni slogan sa kraja satiričnih emiisija - svrha ove liste nije omalovažavanje niti zanemarivanje bilo koga, već isključivo edukacija i zabava.

Lamborghini Countach

lamborghini countach 

Iako se proizvodio do 1990. godine i na neki način obeležio osamdesete, Lamborghini Countach je zapravo plod sedamdesetih, predstavljen je 1974. godine. U pitanju je automobil proslavljen u filmovima, opevan u pesmama. Bio je inspiracija mnogima, a nezvanično, definisao je dizajn cele italijanske auto industrije u naradnih par decenija.

Neobičnu pljosnatu, a uglastu karoseriju dizajnirao je Bertone, a upotrebljeni su u to vreme najbolji materijali dostupni u svetu serijskih automobila. Konstrukcija je izrađena u vidu cevastog rama, a preko nje je je presvučen lim od aluminijuma koji se koristi u avionskoj industriji. Ravan pod je napravljen od staklo-plastike. Sve to je imalo za posledicu da ovaj superautomobil sa punim rezervoarom ima masu od 1.375 kilograma. Prve modele je pokretao manji V12 iz Miure, da bi kasnije verzije imale agregate od 4,7 i 5,2 litra radne zapremine.

Citroen SM

citroen sm 

Citroen SM je jedan od automobila koji se više ističe po originalnosti i genijalnim tehničkim rešenjima, nego popularnošću. Nastao je kao plod saradnje kompanija Citroen i Maserati, u želji francuskog proizvođača da kreira prestižni kupe visokih performansi. Podrazumeva se da je SM nasledio revolucionarno hidraulično oslanjanje, dok je dizajn bio apsolutno neuporediv sa konkurencijom.

Tadašnji mediji su Citroen SM ocenili kao automobil sa najboljim kočnicama, a posebno je hvaljena udobnost. Bio je u pitanju automobil u kojem je bilo moguće putovati brzinom od 200 kilometara na čas uz udobnost koju drugi automobili pružaju pri dvostruko manjoj brzini. Jedina mana je bio relativno slab V6 motor od 2,7 litara radne zapremine i 170 konjskih snaga, koji je bio posledica restriktivne politike i mera štednje koje je sprovodila Vlada Francuske još od Drugog svetskog rata.

Lotus Esprit

lotus esprit

Čuvena James Bond podmornica iz filma Špijun koji me je voleo, popularni Lotus Esprit, predstavljen je na Salonu automobila u Parizu 1975. godine. I ovaj automobil bio je konstruisan u skladu sa danas tradicionalnim Lotus tehničkim principima koji podrazumevaju insistiranje na perolakom dizajnu. Na šasiju je postavljena karoserija od stakloplastike, tako da je ovaj automobil imao ukupnu masu manju od jedne tone. To je omogućilo konstruktorima da za pogon odaberu relativno mali i kompaktni motor – dvolitarski četvorocilindraš od 162 konjske snage. On je bio smešten iza kabine, a bio je u stanju da laganu karoseriju do stotke ubrza za samo 6,8 sekundi i obezbedi maksimalnu brzinu od 222 kilometra na čas.

SAAB 900

saab 900

Za SAAB 900 bi većina dobrih poznavalaca automobilske industrije po logici i zdravom razumu pretpostavilo da je predstavljen sredinom osamdesetih, jer automobil izgleda veoma moderno. Mnogo modernije od rivala koji su predstavljeni u isto vreme kada i on – davne 1978. godine. Ovaj automobil je bio baziran na šasiji SAAB-ovog modela 99, ali je od njega bio mnogo moderniji. Ipak, zadržani su karakteristični detalji, poput brave kontakt ključa iza ručice menjača, kao i jedno od najneobičnijih rešenja – četvorocilindrični motor postavljen napred uzdužno, ali nagnut pod uglom od 45 stepeni.

Takođe, tu je bio u zaobljeni vetrobran fantastične preglednosti, što je jedno od rešenja nasleđeno iz avionske industrije. Da, tako automobili izgledaju kada neka fabrika ima više iskustva u proizvodnji aviona. Od modela 99, koji je bio pionir turbo tehnologije, preuzeti su turbo benzinski motori koji su godinama predstavljali strah i trepet za konkurenciju.

BMW M1

bmw m1

Legendarni BMW M1 nije po tehničkim rešenjima bio toliko ispred vremena, koliko je bio drugačiji od standarda u samom BMW-u. To najbolje ilustruje podatak da je M1 prvi BMW namenjen masovnoj proizvodnji koji je imao centralno smešten motor, da bi sledeći bio tek aktuelni BMW i8! Ceo projekat je započet u partnerstvu sa kompanijom Lamborghini, da bi BMW kasnije razvoj nastavio samostalno, a sve to je možda imalo uticaj da automobil ne izgleda kao klasičan BMW.

Značajan podatak je i to da dizajn potpisuje Giugiaro. Proizvedenasu svega 453 automobila, od čega 20 primeraka su trkačke verzije. Serijske verzije je pokretao šestocilindraš od tri i po litra radne zapremine i 277 konjskih snaga, dok su trkačke turbo verzije raspolagale sa čak 850 konja.

VW Golf

vw golf 

Da li je ovaj automobil potrebno predstavljati? U pitanju je automobil promovisan 1974. godine, kao naslednik VW Bube. Popularna Buba je bila zastarela u svakom pogledu, a Golf je doneo mnogo inovacija, od kojih su se osnovne zadržale i danas kod ovog, kao i svih ostalih kompaktnih modela. To se prvenstveno odnosi na motor koji je iz zadnjeg dela premešten napred popreko, dok je pogon bio na prednjoj osovini. Sve to je ostavilo dizajnerima dovoljno prostora da kreiraju veoma prostranu i praktičnu kabinu.

Svakako treba pomenuti i legendarni Golf GTI koji je započeo dugu tradiciju sportskih heč-bek modela. Prva generacija modela Golf je popularisala i dizel motore. Bio je to dizel četvorocilindraš od 1.600 kubika, koji se posle našao i u kultnom „golfu dvojci“, koji je svojom trajnošću i pouzdanošću ispisao nebrojene anegdote i legende.

Lancia Stratos

lancia stratos

Legenda relija nastala je kao zamena za već ostareli model Fulvia. To je bila i prva kooperacija kompanija Lancia i Bertone, jer prethodno je italijanski proizvođač automobila mnogo više koristio usluge Pininfarina dizajn centra. Dizajn potpisuje legendarni dizajner Marcello Gandini, koji je takođe zaslužan za Lamborghini modele Miura i Countach.

Prvobitni prototipovi su bili pokretani Lancia motorima, ali od samog početka je planirano da za pogon bude zadužen V6 agregat iz Ferrari modela Dino. Enzo Ferrari se dugo opirao tome, jer nije želeo da svojim motorima potpomaže kreiranje konkurentskog automobila. Tek kada je model Dino prestao da se proizvodi, na Lancia adresu je stiglo 500 agregata. Lancia Stratos je automobil nastao samo za potrebe homologacije reli automobila, koji je tri puta bio WRC šampion. Motor u serijskoj verziji je imao 190 konjskih snaga, dok snagu trkačke verzije u to vreme nisu verovatno sa sigurnišću znali ni u samoj fabrici.

Pročitajte još: