Najneobičniji automobili sa one strane gvozdene zavese

Automobili istočnog bloka već decenijama važe za poslovično nepouzdane i loše, ali valjda u pauzama u ulaganju u svemirski program, rakete i naoružanje, nastali su neki prilično genijalni automobili

Nijedan od ovoh automobila o kojima pišemo nije ostvario veliki uspeh, uglavnom zbog tehničkih problema, ali sasvim sigurno i zbog porekla

Sticajem okolnosti u Srbiji čak i prosečni poznavaoci automobilskih dešavanja dobro poznaju sovjetsku automobilsku industriju, kao i većinu modela nastalih sa „one“ strane gvozdene zavese. Mnogi od njih su i kod nas bili popularni, a u nekima smo se bezbrižno vozikali širom SFRJ. Za sve ove automobile je bilo karakteristično jedno – da su prilično nepouzdani. Svi vozači Moskviča su maštali o bilo čemu proizvedenom u Nemačkoj, Francuskoj ili Italiji...

Ipak, auto industrija istočnog bloka ima nekoliko primera genijalnih tehničkih rešenja i originalnog dizajna. Valjda zbog prezauzetosti razvojem raketa i naoružanja, nikada nijedan od takvih modela nije dostigao punu tehničku zrelost i ostvario uspeh. Kako god, potencijal ne može da se ospori, a mi smo napravili listu najneobičnijih autombila nastalih sa one strane gvozdene zavese, za koje većina nikada nije čula.

ZIS 101A Sport

ZIS 101A Sport

Sovjetski ZIS (Zavod Imeni Stalina) predstavio je prelepi prototip ZIS 101A Sport u možda najgorem mogućem trenutku u istoriji, kada je jedan sportski kabriolet u pitanju – 1939. godine. Ali, ako je verovati dostupnim podacima, život ovog automobila nije osujetio Drugi svetski rat, on nikada nije ni bio zamišljen kao veliki tržišni hit. Naime, Staljin je odobrio razvoj ovog modela kako bi on bio detalj u dekoru obeležavanja dvadesetogodišnjice Saveza komunističke omladine. Kada je slavlje završeno i ovaj sportski kabriolet je neslavno završio svoju karijeru. Inače, ZIS 101A Sport je tehnički u potpunosti bio baziran na limuzini ZIS 101A. Pokretao ga je redni osmocilindrični motor od 5,8 litara radne zapremine, koji je snagu prenosio preko manuelne trostepene transmisije. Snaga je sa 110 konja, sa koliko je raspolagala limuzina, povećana na 140 konja, što je bilo dovoljno za maksimalnu brzinu veću od 160 kilometara na čas. Dizajn ovog automomobila potpisuje Valentin Nikolaevič Rostkov.

Melkus RS 1000

Melkus RS 1000

Ne, nije u pitanju Ferrari GTO, već njegov manje poznat istočni brat - Melkus RS 1000. Ovaj model je u periodu od 1969. do 1979. godine sklapao Melkus, proizvođač iz Istočne Nemačke, sa sedištem u Drezdenu. Inače, osnovna delatnost kompanije Melkus bila je proizvodnja trkačkih automobila i jednoseda, a model RS 1000 je bio poseban izlet u svet serijskih automobila. Kako je u pitanju kompanija iz Istočne Nemačke, ne čudi što je za pogon bio namenjen trocilndrični dvotaktni motor iz Watrburg-a od jednog litra radne zapremine. On je oslobađao 68 konjskih snaga, ali u ultralaganoj karoseriji od staklenih valkana on je mogao da obezbedi maksimalnu brzinu od 165 kilometara na čas. Tokom deset godina proizvodnje sklopljen je svega 101 primerak, od kojih su oni danas sačuvani, vredni kolekcionarski primerci.

Tatra 603

Tatra 603

Tatra je jedan od retkih istočnih proizvođača koji je imao istinski potencijal da postane prestižan automobilski brend. Okolnosti i podneblje to ipak nisu dozvolili. Malo je poznato da je Volkswagen „buba“ konstrukcijski bila veoma slična Tatrinim predratnim modelima. Taj slučaj je posle Drugog svetskog rata čak imao i sudski epilog, gde je nemački gigant čehoslovačkoj kompaniji morao da isplatu odštetu. Ovde pažnju poklanjamo modelu 603. U pitanju je luksuzna limuzina koju je pokretao motor smešten u zadnjem delu automobila (podseća li vas to na VW bubu?). Bio je to vazdušno hlađeni V8 motor koji je iz 2,5 litara radne zapremine oslobađao 100 konjskih snaga. U periodu od 1956. do 1962. godine proizvedeno je nešto više od 20.000 primeraka. Svi automobili su uglavnom bili rezervisani za najviše komunističke zvaničnike, a jedan je posedovao i Fidel Kastro. Nezvanično, njegov model je imao i klimatizaciju.

moskvich 408 Tourist

Moskvitch 408 Tourist

Moskvitch je nama dobro poznat brend, a model 408 je šezdesetih i sedamdesetih godina bio veoma popularan. Na osnovi ovog porodičnog sedana stručnjaci sovjetske kompanije su razvili Moskvitch 408 Tourist. Neko bi po dodatku u imenu mogao da pretpostavi da je u pitanju karavan, ali ne, reč je o kabrioletu. Iako je karoserija, ako izuzmemo izbacivanje zadnjih vrata i krova, preslikana sa sedan verzije, u pitanju je potpuno nova konstrukcija izrađena od aluminijuma. Jedna od velikih inovacija bilo je i eksperimentalno elektronsko ubrizgavanje benzina, koje je omogućilo da se oslobode 63 konjske snage. Olakšana karoserija je mogla da ubrza do 163 kilometra na čas. Bila su proizvedena dva prototipa, ali se od serijske proizvodnje odustalo, jer je tadašnji menadžment ipak doneo odluku da bi takav automobil bio isuviše ekskluzivan za potrebe sovjetskog tržišta.

UAZ 3907 Jaguar

UAZ 3907 Jaguar

To je mogao samo Sovjetski Savez – da proizvodi automobil koji nosi ime postojećeg automobilskog brenda i da ne ne desi ništa naročito po tom pitanju. Predstavljamo UAZ-3907 Jaguar, još jedan genijalni sovjetski automobil koji nije bio namenjen širokim narodnim masama. U pitanju je amfibijsko vozilo namenjeno potrebama vojske. Ovaj model je bio baziran na i danas veoma popularnom modelu UAZ 469, ali opsežne modifikacije kriju njegove prepoznatljive obrise. Konstruktori su uglavnom uspeli da očuvaju terenske sposobnosti modela 469, a dodatnim oplatama su mu obezbeđene amfibijske sposobnosti. Kod zadnje osovine su ugrađena dva propelera koji su omogućavali kretanje kroz vodu.