Najbolje domaće serije svih vremena

A zašto mi sada pravimo izbor najboljih domaćih serija. Iskreno, prvobitna ideja je bila da napravimo spisak najboljih domaćih filmova svih vremena, ali se ispostavilo da bi on bio predugačak. Pokušali smo da napravimo onda spisak najboljih domaćih komedija, da bi vrlo brzo shvatili da najbolje domaće komedije nikako ne mogu da se nazovu komedijama. Svi ti filmovi su mnogo više od komedija. E, sa serijama je mnogo lakše, tako da vam ovde donosimo naš izbor nekoliko najboljih.

VRUĆ VETAR

Vruc vetar

Serija Vruć vetar snimljena je 1979. godine u režiji Aleksandra Đorđevića, po scenariju Siniše Pavića. Ima li smisla pričati kako je to serija koja prati život Borivoja Šurdilovića, čoveka iz unutrašnjosti, koji je odlučan da na poslovnom i privatnom planu uspe u Beogradu. Isto tako nema smisla nabrajati citate iz ove serije koji su stekli status narodnih poslovica. Dovoljno je reći: Ljubiša Samardžić, Miodrag Petrović Čkalja, Radmila Savićević i čovek koji je, kako to Amerikanci imaju običaj da kažu, „ukrao šou“ – Bora Todorović. Jedino je njegova uloga od početka bila namenjena njemu. I za Šurdu i Firgu (Čkalja) je bilo dilema i različitih opcija. Ali, zar možete da zamislite da neko ulogu Boba bolje odigra od srpskog Bila Mareja, Bore Todorovića?

OTVORENA VRATA

Otvorena vrata

Nije jasno kako je nešto ovako savremeno, pozitivno i puno duha moglo da nastane sredinom devedesetih godina. I danas kada se ova serija gleda, iz nje ni jednog trenutka ne izbija onaj čemer devedesetih, kojim su obojene apsolutno sve TV serije nastale u istom periodu. Pomalo neobična radnja, i glumci koji je iznose na maestralan način. Pomenimo samo Vesnu Trivalić, Laneta Gutovića, Bogdana Diklića, Zorana Cvijanovića, Oliveru Marković, Nikolu Đurička, Vlastu Velisavljevića koji je i tada bio mator... Pre nekoliko godina su snimljene još dve sezone, koje uopšte nisu bile loše, ali pod uslovom da niste bili preveliki fan originala iz devedesetih.

VRATIĆE SE RODE

Vratice se rode

Za razliku od nekih starih serija snimljenih kod nas, kod serije Vratiće se rode je očigledno da je budžet za snimanje bio, pa recimo, sasvim solidan. To je iskorišćeno na najbolji mogući način, jer je u svakom pogledu ova TV serija na svetskom nivou. Pritom je ona u potpunosti srpski proizvod, a ne poput nekih sladunjavih sapunica koje izgledaju kao da su snimljene u Los Anđelesu. Tematika kojom se bavi ova serija predstavlja našu svakodnevicu, a vizuelnom utisku doprinosi i to što se veliki deo radnje odvija u Barandi, selu nadomak Beograda.

OTPISANI

Otpisani 

Možda sa današnje distance avanture Prleta i Tihog izgledaju pomalo naivno, ali ova serija nikako ne može da se analizira na takav način. Ova serija je od Voje Brajovića i Dragana Nikolića napravila mega zvezde. A Pavle Vujisić? On je kroz ovu seriju prošao kao i kroz sve svoje uloge – kao da ga sve to mnogo ne zanima i nikada nikome neće biti jasno kako mu je sve to uspevalo. Ono što takođe nikada neće biti jasno je to kako je nastala čuvena muzika Milivoja Miće Markovića, koju bi Holivud koliko sutra „ukrao za svoje potrebe“. Čini se čak da je tvorac muzike za filmski serijal Nemoguća misija bio inspirisan notama iz Otpisanih. Ako ste mislili da smo zaboravili, nismo – moramo da kažemo i to da bi cela serija morala ponovo da se snima da se u ulozi majora Krigera nije našao Stevo Žigon.

MOJ ROĐAK SA SELA

Moj rodjak sa sela

Ovo je jedna od novijih serija čije nam repriziranje još nije dosadilo. Jedan od glavnih likova je pukovnik Milomir Vranić čiju ulogu tumači Vojin Ćetković, što mu je i jedna od najboljih televizijskih uloga. Ipak, i u ovoj seriji se pojavio neko da „ukrade šou“, a ovog puta je to Dragan Jovanović u ulozi Drakčeta. Drakče je sasvim sigurno lik koji će u godinama koje dolaze steći kultni status, a već danas njegovi citati postaju deo urbane kulture. Pored Jovanovića, u ovoj seriji blista i Tanasije Uzunović, pa se prosto pitamo kako ranije nismo imali priliku da ga više viđamo na televiziji. Baš kao i kad su u pitanju „rode“, i seriji Moj rođak sa sela, poseban kolorit daje živopisan ambijent tipičnog srpskog sela.

GRLOM U JAGODE

Grlom u jagode

Po mnogima naša najbolja serija svih vremena. Bane Bumbar, Miki Rubiroza, Tale Surovi... Ima li potrebe da pišemo ko je tumačio ove likove? Ako do sada niste odustali sa čitanjem ovog teksta, verovatno da nema... Snimljena sredinom sedamdesetih godina, ova serija je smeštena u vreme kada smo možda i najbolje živeli u poslednjih sto godina. I to se vidi u svakom kadru ovog ostvarenja Srđana Karanovića. Deset godina kasnije Karanović je snimio nastavak u vidu filma Jagode u grlu, koji celu ekipu okuplja, ali ovaj put su to ljudi koje je stvarnost dobro išamarala, pa je takav i sam film. Srđan Karanović je jednom prilikom izjavio kako su brojni gledaoci na njega bili kivni što je junake njihove mladosti predstavio kao odrasle ljude pune gorčine koji žive potpuno promašene živote.

CRNI GRUJA

Crni Gruja

Bez Crnog Gruje lista definitivno ne bi bila kompletna. Iako bi ime serije, podela uloga i imena likova mogli da nagoveste da je u pitanju srpska verzija britanske serije CrnaGuja, situacija je malo drugačija. Crni Gruja je sve samo ne kopija bilo čega. Radnja smeštena u vreme dok je Srbija još bila pod Turskom vladavinom, što je iskorišćeno da se naša istorija predstavi uz veliku dozu satire. Karađorđa na maestralan način tumači Nikola Kojo. Naravno, nije to dramska uloga kakvu je odigrao Marko Nikolić u seriji Vuk Karadžić, ali je jednako dobra. U prvoj sezoni Crnog Gruju tumači Sergej Trifunović, da bi ga kasnije zamenio Nenad Jezdić, a njegove sluge su genijalni Boris Milivojević i Marinko Madžgalj.

BOLJI ŽIVOT

bolji zivot

Treba li ovu seriju predstavljati? Ovo je poslednji veliki televizijski projekat Jugoslavije, jer ubrzo po emitovanju poslednje epizode 1991. godine Slovenija i Hrvatska su proglasile nezavisnost. Posle Boljeg života je snimljeno još nekoliko porodičnih serija slične tematike, ali nijedna ni izbliza ne zaslužuje da se nađe na ovoj listi. Jeste, svima nam je dosadilo stalno repriziranje u udarnim terminima, ali baš te reprize su dobro podsećanje da se vidi kako su neke stvari u ovoj seriji bile kvalitetno urađene. Glumačka ekipa je toliko dobra i uigrana da čak ni Lidija Vukićević gledaoce ne iritira previše. Naravno da je serija umesto 82 epizode imala dvadesetak, i radnja bi bila bolja i manje razvodnjena, pa možda ne bi bilo loše napraviti jednu skraćenu verziju. Naravno, u njoj bi trebalo sačuvati apsolutno sve scene u kojima se pojavljuje kamenorezac Macola, kojeg tumači Velimir Bata Živojinović.