Ono sve što znaš o meni…

Među brojnim činjenicama i isto tako brojnijim izmišljotinama koje se odnose na vino, ima i onih koje se izdvajaju kao posebno zanimljive. Zagrabili smo u tu veliku korpu svakojakih podataka i izdvojili one koji će vam pomoći da bolje upoznate i zavolite vino!

Pretpostavlja se da je proizvodnja vina počela u Mesopotamiji, negde oko 6.000 p.n.e, mada iz približno istog doba datiraju i arheološka nalazišta u Gruziji i Jermeniji za koja se takođe veruju da su bila mesta gde se pravilo i čuvalo vino.
Reč alkohol vuče poreklo iz arapskog (al kohl ili alkuhl).  Ironija je u tom da većina Arapa ne pije alkohol jer im religija zabranjuje.
Za jednu flašu vina od 750 ml potrebno je otprilike 1,15 kilograma grožđa, ili ako baš želite da impresionirate sagovornika – oko 600 zrna!
U principu, 90 procenata svih vina koja se nalaze u prodaji trebalo bi popiti u roku od godinu dana. Samo manje količine najkvalitetnijih vina prave se za dodatno odležavanje i njih možete da pijete i posle mnogo godina čuvanja.
Malo je neobično to što je šampanjac uglavnom belo vino, ali se pravi pretežno od crvenih sorti grožđa – pinot noir i pinot meunier.
Prema sadržaju šećera, vina se dele na suva (do 4 grama šećera), polusuva (od 4 do 12 grama), poluslatka (od 12 do 50 grama) i slatka ( preko 50 grama).

KOMPLETAN TEKST


Naslovna14 320