Piše: Sergej Petrov

Sakura: Betonsko gnezdo urbanih samuraja

Kad šetate Beogradom od Brankovog mosta ka kuli Nebojši, i taman pomislite kako ekskluzivnih restorana koji su se tu nanizali jedan do drugog više nema, da su u ostatku tzv. „Beton hale“ samo napuštena skladišta, a ono veliki napis – Sakura.

Sakura na japanskom označava trešnjin cvet i dosta japanskih restorana po svetu nosi to ime jer je sinonim za nešto lepo i novo. Ali, beogradski „trešnjin cvet“ nije samo japanski, već i azijski restoran, sveojvrsna fuzija Dalekog istoka, gde su ukusi prilagođeni evropskim i zapadnjačkim standardima.

Kad uđete, prvo primetite da vas dočekuju fini mladi ljudi koji odudaraju od stroge i svedene geometrije enterijera. Kao da je i tu izvršena neka fuzija stilova i prizora: DJ mix pult, barmen istetoviran preko celog tela, bradati momci, kako u kuhinji, tako i van nje... Naravno, to ne važi za dva Filipinca, Džejmija (Jaime Humilde), šefa kuhinje i Mela, suši majstora.

restoran sukura 03

- Brade nisu slučajnost, gazde tolerišu pa čak i preferiraju taj urbani izgled. Zovu nas urbani samuraji – objašnjava Leopold Tkačik, menadžer restorana i somelijer.

Sakura je otvoren 18. juna 2014. godine. Ima nekih dodirnih tačaka u dizajnu i jelovniku sa Hakkasan restoranom, jednim iz lanca koji je proglašavan najboljim orijentalnim restoranom na svetu. Ali, ovde žele sve da dovedu na nešto urbaniji nivo, da privuku i mlađu i stariju publiku, pa kombinuju, recimo, koktel veče s azijskim ukusima.

KOMPLETAN TEKST