Šest grčkih vina za letnje uživanje

Izuzetno duga vinska istorija od oko 6.500 godina i nasleđe koje obuhvata jedinstvene tehnike izrade ovog pića, daje danas, u kombinaciji s brojnim lokalnim sortama grožđa, neka krajnje zanimljiva vina kakva je teško naći izvan Grčke. Pravi izazov za vinske avanturiste, posebno one koji preferiraju bela i desertna.

Od nastanka Grčke, vino je bilo nezaobilazni deo kako verskih, tako i svih drugih obreda i svetkovina.

Grci su smatrali vino izumom koji im je poklonio bog Dionis i u njegovu slavu često su pravljene svečanosti koje su neretko imale karakter orgija, kakve se kasnije sreću i kod starih Rimljana, što je razumljivo s obzirom na to da su rimski velikaši ludovali za slatkim grčkim vinima. Ali, Grci nisu vino proizvodili isključivo na svom tlu. Naprotiv, to su činili u brojnim kolonijama na Siciliji, u Italiji, južnoj Francuskoj i Španiji, pa je potpuno jasno odakle se loza zapatila u ovim danas najznačajnijim vinskim regijama sveta.
Zato, ako krenete ovog leta put Grčke, evo nekoliko dragocenih enoloških smernica:

ASSYRTIKO

Assyrtiko

Tipično vino Santorinija, koga inače zovu i „grčki šabli”, nosi naglašenu notu mineralnosti budući da loza raste na ostrvskom vulkanskom tlu. Elegantno, osvežavajuće i s naglašenim kiselinama, idealno je za meditiranje na plaži ili uz sveže salate, gambore začinjene limunom, fetu zalivenu maslinovim uljem...

MALAGOUSIA

Malagousia

Do pre neku deceniju gotovo istrebljena sorta, danas je pravi hit među ljubiteljima vina. Ukus naginje plodovima manga i breskve s izuzetno prijatnom dozom reske citrusne note. Najbolje malagusije dolaze iz grčke Makedonije, a nije retko da se ovo vino kupažira s asirtikom kako bi dobilo povećane kiseline. Inače, na trpezi vino ide savršeno uz mnoga grčka jela, od hladnih supa i salate s piletinom, preko testenina, pa do manje masnih riba s roštilja.

MOSCHOFILERO

Moschofilero

Izrazito aromatično vino prepuno začinskih nota, dobijeno od rozikastog grožđa, zbog čega u čaši ima obrise bakarne boje. Jedno od onih vina koje s uživanjem njuškate između svakog gutljaja, kao stvoreno za zalazak sunca na pučini.

Šta je RECINA?

samos

Vina koja su pili stari Grci umnogome su se razlikovala od ukusa i aroma koji su danas nama poznati. Većina tadašnjih vina bila je aromatizovana, nekad namerno, nekad slučajno. Uglavnom je razlog tome bila borova smola koje se koristila kao sredstvo za zaptivanje pora unutar glinenih amfora koje su služile za transport. Hiljadama godina kasnije upravo je taj ukus postao prepoznatljiv, pa ga i danas osećamo u vinima pod imenom recina. Šezdesetih godina prošlog veka ovo vino podignuto je na pijedestal nacionalnog vinskog brenda, ali su brojni proizvođači slabijim kvalitetom srozali ugled recine kod pravih ljubitelja vina.

XINOMAVRO

Xinomavro

Vodeća crvena sorta severne Grčke (Makedonije) koju upoređuju sa nebiolom. Vino poseduje masivne tanine i sjajan potencijal za starenje, a na nepcu je kompletan obrok jer „vuče” na masline i paradajz.

AGHIORGHITIKO

Agiorgitiko

Vino svetog Đorđa, vezuje se za Peloponez, a zbog izrazite voćnosti i lakoće poredi sa božoleom, te je idealno za leto. Za razliku od božolea, ima lepu mogućnost starenja čak do pet godina.

MAVRODAPHNE

Mavrodaphne

Crni lovor, sorta sa Peloponeza i jonskih ostrva, možda ne tako drevna kao limnio, koji egzistira preko dva milenijuma, poznata je u proizvodnji pojačanih i desertnih vina koja svakako treba probati.

Biser halkidikija

Na Sitoniji, popularno srednjem prstu Halkidikija, nalazi se luksuzna vinarija Domaine Porto Carras. U izuzetnom prirodnom okruženju, ona je odredište mnogih najbogatijih ljudi sveta koji dolaze u Grčku, a njihova organska vina od sorti limnio i asirtiko nadaleko su poznata svim ljubiteljima vina.

Preuzeto sa sajta vino.rs