Pica zalivena vinom? U životu treba sve probati

Može li se pica dobro upariti sa vinom? Ljudi uglavnom veruju da to i nije baš moguće, ali ima i onih koji tvrde suprotno uz napomenu da je to uglavnom – teško!

Vinski sajt Snooth pokušao je da analizira ovaj problem, međutim pravi odgovor najverovatnije da su dali čitaoci u komentarima. No, pođimo od početka.

Snooth tvrdi da Italijani picu uglavnom konzumiraju sa pivom. U osnovi, ona je testasto okruženje puno kvasca. Pivo takođe predstavlja kvasac od prevrelih žitarica. Upravo ti kvasci čine onu najbolju spojnicu ove dve gastro čarolije u ustima koja obrazuje harmoniju fast-food poslastice.

pica i vino 02

U klasičnoj pici primarna je kombinacija kiselina iz paradajz sosa sa krematoznošću sira, što sve naprosto zaziva vino sa dosta kiselina i voća, pa je preporuka jedinstvena: fini sanđoveze ili barbera koji će aromama i teksturom prosto umotati ovaj italijanski specijalitet u neku vrstu nežnije oblande.

pica i vino 03

Ukoliko se preko ove bazne pice dodaju novi sastojci, ona će zahtevati sve snažnija i ekstraktivnija vina. Ekstra dodatak salame, kobasice i papričice širom otvara vrata zinfandelu i malbeku, koji prosto obožavaju nešto mesniju i masniju picu. Začini poput bibera takođe su stepenica više, traže vino sa herbalnim i travnatim aromama poput kaberne frana, a tu se možda prvi put provlači i bela sorta – sovinjon blan, koja dodatno ističe određene ukuse i mirise pice.

Opširnije na vino.rs