Božićna trpeza po meridijanima

Kako u božićnoj trpezi uživaju Italijani, kakva je kuhinja u Češkoj ili Norveškoj, a kako ovaj praznik obeležavaju u dalekom Meksiku ili Australiji i zašto Amerikanci za Božić ne jedu ćureće meso...

Banana smoothie - Banana na 100 načina

Smoothie je jedan od najvećih kulinarskih i gastronomskih izuma savremenog doba. Lako se priprema, zdrav je i pre svega ukusan. Teško ga je zamisliti bez banane, a mi donosimo nekoliko recepata za savršen banana smoothie za svaku priliku

Dnevnik Kabernea Frank

Kaberne frank (Cabernet Franc), ili karmenet kako ga zovu u Medoku, je vinska sorta koja je trenutno na uzletnoj pisti popularnosti ne samo u Srbiji. Uz sve što nudi pitanje glasi: što vam je toliko trebalo da je otkrijete?

Lagane prolećne salate

Zima za nama i nije bila preterano oštra, ali to nimalo nije umanjilo broj veselja, slava i unetih kalorija. Prve prolećne dane je najpametnije iskoristiti da se telo laganim obrocima odmori od masnoća i jake hrane, ali i da se…

Srpska vina zlata vredna

I u Srbiji je sve prisutnija praksa da pojedinim vinima cena u vinotekama raste iz godine u godinu, a promene se događaju i češće. Tako smo, eto, dočekali i prvo srpsko vino koje je probilo cenu od 100 evra za…

Šetnja kroz beogradske vinoteke

Razvoj vinske scene u Srbiji uslovio je da se poslednjih godina otvori znatan broj vinoteka u Beogradu. Neke su se, istina, i ugasile u tom periodu, ali većina opstaje. Za one koji bi poželeli da istražuju šta se tu sve…

Najbolja vina Srbije 2019: Smena na vrhu

Vinska scena Srbije otvorila je širom vrata za smenu generacija, kako među ljubiteljima vina, tako i među vinarima. Pioniri vinskog preporoda iz devedesetih godina prošlog veka i dalje drže značajne pozicije, kako kvalitetom vina, tako i udelom u tržištu, ali…

Šta otkriva boja vina?

Već prvi pogled na čašu vina može otkriti mnogo toga. Osim činjenice da li je čaša poluprazna ili polupuna, boja vina recimo može odrediti ne samo starost, već i sortu, ali i ponešto o vama samima koji ste ga naručili…

Kjanti, ljubavi moja

Toskana, sanđoveze, blagi povetarac, mirisi mora i ustalasanih zelenih brežuljaka. Nije ovaj deo centralne Italije poznat samo po romantici već i po vinu Crnog pevca ili Gallo nera. Takođe i vinu kjanti (chianti) koje je nekada bilo samo nezaobilazni deo…

Trebinje kao vrhunska gastronomska destinacija

Restoran Vinska galerija Vukoje u Trebinju praktično od osnivanja 2014. godine uživa reputaciju vrhunskog gastronomskog odredišta u ovom delu Hercegovine. U želji da ponudi novi kvalitet gostima koji tu dolaze iz čitavog regiona, Radovan Vukoje, koji vodi vinariju Podrumi Vukoje…

Treći Salon žilavke: Vinski brend Hercegovine

Treće izdanje Salona žilavke, koje u restoranu Vinska Galerija u Trebinju organizuje Podrumi Vukoje 1982, predstavilo je ove godine 21 vinariju iz Hercegovine, te šest štandova s tipičnim hercegovačkim gastronomskim proizvodima.