Automobilski enterijeri – nisu ostali ni dugmići

Ekrani osetljivi na dodir u kabinama automobila očigledno nisu samo prolazna moda, sasvim sigurno će tu i da ostanu neko vreme

Već sam pisao o odlasku Mercedesove G klase, a da je pitanje dana kada će to da se desi, potvrdili su nam iz Štutgata promocijom, za sada samo enterijera, nove G klase.

Naravno, svi se pitamo da li je moguće napraviti naslednika takve automobilske legende, ali to je tema za koju nema mesta u jednom blogu. Ono što privlači pažnju je to do koje mere je kabina nove G klase pojednostavljena. Prethodnik jeste bio u suštini spartanski terenac koji je tokom godina dobijao na popularnosti, a samim tim i opremi. Tako su poslednje verzije u kabini bile opremljene isto kao i najluksuzniji Mercedes modeli.

Samo se nadam da za nekoliko godina neće trend postati kokpiti kao u Tesla Modelu 3Nova G klasa ima krajnje pojednostavljen kokpit, sa značajno manje prekidača. Naravno, sve komande su tu, najverovatnije ih ima i mnogo više, ali se nalaze sakrivene iza ekrana ostljivog na dodir. Šta više, nova G klasa je dobila Mercedesovu inovaciju sa dva monitora, od kojih levi menja instrumente, dok je desni osetljiv na dodir.

Priznajem, dugo mi je trebalo da se naviknem na sve to. Često sam te inovacije kritikovao, ponekad bez osnova, već iz čiste lenjosti i nemogućnosti da prihvatim promene. Mada, često i sami proizvođači preteruju, pa očekuju od vozača da u meniju ekrana osetljivog na dodir uključuje recirkulaciju vazduha u kabini, ili da u toku vožnje prstom„gađa“ tačku na ekranu kako bi stišao muziku. Ali, čini mi se da upotreba i način promene ekrana osetljivih na dodir polako sazrevaju i dobijaju pun smisao. U principu bi najbolje bilo „prepisivati“ od nemačkih proizvođača, na prvom mestu Audija, koji je kokpit osmislio tako da vozač ima na raspolaganju sve prednosti koje nudi ova tehnologija, ali apsolutno može da koristi automobil i bez nje.

Tesla model 3 interior

Samo se nadam da za nekoliko godina neće trend postati kokpiti kao u Tesla Modelu 3. Po cenu da jednog dana ovo što sada kažem bude prevaziđeno, nepromišljeno ili smešno, takav kokpit mi u ovom trenutku izgleda kao uvreda za zdrav razum i dodvoravanje publici sa minimumom (automobilske) svesti.