Povratak Alfe u F1 iz ugla neznalice

Pre nego što bilo šta napišem na temu Formule jedan, želim da zamolim prave poznavaoce ovog sporta da ne čitaju ramišljanja jednog prosečnog “nepoznavaoca”

Formulu jedan sam pratio nekada kada su snage odmeravali Prost i Sena, ili Šumaher i Hakinen. I pored toga, ne volim kada ljudi stalno kukaju kako je nekada sve bilo bolje, čak ni ne smatram da su današnji vozači lošiji, naprotiv. Ali nekako mi se čini da danas Formula jedan uništava samu sebe.

Pre nekoliko dana se pojavila lepa vest – Alfa Romeo se vraća u Najbrži cirkus. Ali… Italijanski proizvođač je potpisao ugovor sa timom Zauber, a ta Alfa će zapravo biti prefarbani Zauber bolid sa logom milanskog proizvođača i Ferrari motorom. Možda i nisam u pravu, ali ja bih se kao ljubitelj Alfe u situaciji da za taj tim sledeće godine navijam, osećao isto kao i da sam potrošio pare na, recimo, Adidas sat. Ne vidim poentu…

Alfa Romeo 179 49788

Pre nekoliko dana se pojavila lepa vest – Alfa Romeo se vraća u Najbrži cirkus. Ali… Ima istine u tome da je to jedini način da jedan proizvođač posle decenijske pauze uđe u Formulu jedan, jer tako nešto mora da se čini korak po korak. Ali čini mi se da je opet biznis ispred samog trkanja. Ne znam kako su zamislili da isti “gazda” u Najbržem cirkusu ima dva tako jaka brenda kao što su Ferrari i Alfa Romeo. Da li to znači da će Ferrari uvek imati prednost kao stariji? Kako onda da navijam za Alfu kada znam da ona ne da ne može da pobedi, nego jednostavno – ne sme! Ili da se desi situacija da Ferrari osvoji opet dve ili tri vezane titule, pa da neko u menadžmentu proceni da bi sad malo zbog marketinga trebalo više pogurati Alfu. Fiat sigurno neće ulagati maksimalno u oba tima, to bi bilo krajnje neracionalno.

alfa romeo 159 1951

E, tada se setim vremena kada su prašili Šumaher i Hakinen, odnosno kada su snage odmeravali Ferrari i Meklaren. Bez kalkulisanja, surovo i do maksimuma. To su bili timovi koji su Formuli jedan bili posvećeni potpuno. I kako posle toga da navijam za Fetela za upravljačem Red Bull bolida. Osvežavajući napitak je zamenio legendarni Ferrari. I to je isto kao kupovina Adidas sata. Ne vidim smisao. Neka je bolji i od Roleksa, ima da odem i da kupim Swatch. Znam, i oni me varaju, prodaju maglu, ali se bar malo više potrude. Daju mi izgovor da verujem da to sve ima smisla.I kako sada čovek da navija za prefarbani Zauber bolid? Gde je tu Alfa? Ako postane „prava alfa“, da li će smeti da bude brža od Ferarija? Kad bi se bar vratio Minardi, ili neki sličan mali tim koji će da živi od Formule jedan i da živi za nju, pa da opet gledamo trke.