Neodoljivi automobil bez praktične namene

Mercedes je nedavno saopštio da definitivno, posle skoro četiri decenije, penzioniše legendarnu G klasu. Najavljeno je još nekoliko limitiranih serija i ćao, nema više...

Po komentarima na internetu se može videti da su mnogi ožalošćeni, ali i taj dan je morao da dođe. Iskreno, i meni je žao. Žao mi je što sa scene odlazi još jedan od poslednjih „pravih terenaca“. Imao sam priliku da ga testiram nekoliko puta, vozio sam se, ne svojom voljom, u njemu dok sam bio u vojsci, a posebno mi je žao što više neće biti i AMG verzije G klase.

Koliko ima smisla ugurati V8 motor od oko 500 konjskih snaga u nekoliko decenija staro terensko vozilo?I tu se čudim samom sebi, jer gledano krajnje racionalno, to je jedan od najbesmislenijih automobila današnjice. Kako zašto? Pa koliko ima smisla ugurati V8 motor od oko 500 konjskih snaga u nekoliko decenija staro terensko vozilo sa povišenim klirensom, a onda na sve to dodati točkove prečnika 20 inča sa niskoprofilnim gumama?Zaista nema mnogo logike u svemu tome. Sve to više liči na projekat grupe entuzijasta u garaži, nego delo jednog veoma ozbiljnog proizvođača automobila.

12C380 066

I uvek se pitam kome padne na pamet da kupi takav automobil, a svaki put kada na ulici pored mene protutnji G AMG, uz grmljavinu iz izduva izvučenog ispod zadnjih vrata, podiđu me žmarci. I tada shvatam – taj auto se ne kupuje razumom nego srcem.

Pretpostavljam da takav auto na zapadu kupuju ljudi koji su u salon ušli da razgledaju neku dobro opremljenu E ili S klasu. Dok ispeglani prodavac objašnjava kako rade masažeri u sedištima S klase, kockasti G 63 AMG zaokuplja pažnju, a dovoljno je samo jedno paljenje motora, da se napravi kupoprodajni ugovor. I tako, kada se sredovečni gospodin vrati kući, a gospođa začuje grmljavinu motora, obično bude kasno.

merc g

Situacija je slična kao i kada ćerka mezimica sa svojih 27 godina, završenim fakultetom i karijerom, ostavi dugogodišnjeg dečka koji radi kao dobro plaćeni menadžer u banci. A sve zbog nekog navijača koji vozi motor i ne da ne radi u banci, nego njoj nema ni tekući račun. Džaba je tada sva priča... Upravo to je i G klasa AMG – neodoljivi negativac koji prkosi logici i kvari planove.

Kao što znamo, ovaj negativac odlazi u istoriju, a naslednik je najavljen. Svestan sam da je pravljenje naslednika G klase isto što i, na primer, snimanje rimejkaKazablanke – pitanje je da li će biti dovoljno to što je naslednik bolji u svakom pogledu. Želim mu puno sreće, jer svi bi voleli da „kul“ automobili ne postanu deo automobilske istorije.