Tata, koji je ovo auto?

Mališani su mnogo bolji od odraslih kada je potrebno detektovati nešto neobično. Mi smo svi pomalo oguglali, a dečiji mozgovi neopterećeni viškom informacija i sa još funkcionalnom „keš memorijom“ primećuju kada je nešto nelogično.

Šetam sa mojim klincem od tri i po godine koji je odnedavno (ne znam kako i zašto) počeo da se interesuje za automobile. Većinu brendova prepoznaje po znaku, ali Fiat Punto ga buni. Taman detetu lepo objasnim da neki Puntići imaju plavi, a neki crveni znak na kojem piše FIAT, jer je to tako normalno, kad naiđemo na Zastavu 10! A na njoj onaj Zastavin logo posle otprilike 268-og redizajna. I šta u tom trenutku da radim?

Samo ti Italijani moraju nešto stalno da menjaju. Valjda je to zbog temperamenta U dečijem pogledu vidim zbunjenost, ali kao da nazirem i blago razočaranje – tata, pa mislio sam da ti sve znaš! A ja ne znam kako da mu objasnim da je isti automobil, Punto druge generacije, pravljen i u Zastavi, koja više ne postoji, a sada se tamo opet prave Fiat automobili... Pretpostavljam da bi sledeće pitanje bilo – pa zar ovo nije Fiat? Samo ti Italijani moraju nešto stalno da menjaju. Valjda je to zbog temperamenta. Kako su Nemci staloženi i promišljeni. Pa pogledajte kako su se BMW, Opel ili Mercedes znakovi menjali tokom decenija. Diskretno, toliko da prate aktuelne grafičke trendove, ali osnova je uvek bila ista. A Fiat? Kako im se koje godine svidi. I tako nastavimo lagano kući, a ja motrim da se ne pojavi neka Fiat Tempra ili Punto „kec“ sa onim znakom sa kosim linijama. Tu bih tek bio u problemu...

Fiat logo history