Da li je svetu potreban superluksuzni SUV?

Predstavljen je Rolls Royce Cullinan i više ništa neće biti isto. Dočekali smo i Lamborghini Urus, pa s pravom možemo da očekujemo i Ferrari i Aston Martin u SUV verzijama. Ali rekli su da ne planiraju! Pa šta? Meni lično je pre oko osam godina PR Rolls Royce-a rekao da „apsolutno nemaju nameru da ulaze u SUV segment“.

Pa eto, u tih osam godina su uspeli i da se predomisle, razviju nov model i predstave ga. I naravno, pojava modela Cullinan je pokrenula pravu lavinu komentara, koji su, koliko mogu da primetim, uglavnom negativni. Od onih krajnje ishitrenih i nepromišljenih tipa – ružan je, pa do malo detaljnijih analiza, ali se sve one uglavnom svode na dizajn. Niko se nije zapitao šta je zapravo Cullinnan? Čemu on služi?

Cullinan TG 1 

Pojava modela Cullinan je pokrenula pravu lavinu komentara, koji su uglavnom negativniKoncept terenskog vozila je jasan. To je auto koji treba da se snalazi u bespuću. Koncept udobnog terenskog vozila je takođe potpuno jasan. To je automobil koji samo povremeno treba da se snalazi u bespuću. Ali čemu služi superluksuzni ručno izrađeni terenski model, to nikako ne mogu da razlučim. Da živim u nekom drugom svetu i da želim najluksuzniji mogući automobil, kupio bih Phantom. Da mi treba terensko vozilo, kupio bih, šta znam... možda Land Cruiser... Da li bih stvarno dao oko 300.000 evra za automobil koji ću da vozim van puta? Nisam siguran.Isto važi i za Lamborghini Urus. Ima snagu Aventadora, ali visok klirens mu ubija performanse. Ima klirens, ali sportsko oslanjanje i niskoprofilni pneumatici mu ubijaju of roud sposobnosti. 

Cullinan Art 4

Najverovatnije će Cullinan biti najprodavaniji Rolls Royce model svih vremena, a Urus najprodavaniji Lambo svih vremenaKada se tako razmišlja, nameće se jasan zaključak – svetu nije potreban ni superluksuzni ni supersportski SUV. Ipak, oni su tu i najverovatnije će Cullinan biti najprodavaniji Rolls Royce model svih vremena, a Urus najprodavaniji Lambo svih vremena. Priznajem, prija ta povišena pozicija sedenja, povećan klirens koji daje malo veću slobodu kretanja čak i u gradu. Svi smo nekada poželeli nešto što nam objektivno nije potrebno, a očigledno danas postoji dovoljan broj ljudi koju su spremni da za to daju nekoliko stotina hiljada evra. Da li je to dobro ili loše, to je jedna potpuno druga tema.