Da li je problem u pooštravanju kazni za vozače?

Poslednjih nekoliko dana internet bruji zbog odluke da se značajno pooštre kazne za vozače

Kao i obično, komentari su potpuno plarizovani. Jedni hvale ovakvu odluku, po principu – treba stati na rep bahatima. Drugi, opet, komantarišu kako vlast traži nove načine da napuni budžet...

 Ako malo bolje analiziramo tu našu saobraćajnu problematiku, primetićemo da su kazne pooštrene za prekršaje koji se direktno odnose na bezbednost, a to su prekoračenje brzine, nevezivanje sigurnosnih pojaseva i upotreba mobilnog telefona u toku vožnje. U pitanju su prekršaji uglavnom u najvećoj meri odgovorni za izazivanje saobraćajnih nezgoda. A sve što je potrebno je vezati pojas, kupiti „hends fri“ uređaj i pridržavati se ograničenja brzine. Dakle, moguće je biti nedužan, pa da vam država ne zavuče ruku u džep. Isto važi i za motocikliste: veoma je jednostavno – nemojte da vozite bez zaštitne kacige. Ali stvarno, koliko može da bude jednostavnije od toga?

Kada je alkohol u pitanju, možda bi imalo smisla uvesti nultu toleranciju, pa lepo poštedeti vozače računanja koliko ko može da popijeSmanjena je i dozvoljena količina alkohola u krvi na 0,2 promila.Problem je u tome što nije smanjeno dovoljno. Kada je alkohol u pitanju, možda bi imalo smisla uvesti nultu toleranciju, pa lepo poštedeti vozače računanja koliko ko može da popije, pa da sedne za upravljač. Isto lepo zvuči i to da će se naslinička vožnja umesto novčano, od sada kažnjavati zatvorom, jer svi znamo da se najviše bahate upravo oni kojima je najmanji problem da plate kaznu.

A da je izmena zakona smislena govore još neki podaci, kao to da su kazne za isticanje registracije i vozačke dozvole smanjene. Nisu retki slučajevi da ljudi jednostavno na takve stvari zaborave, a nisu direktno povezane sa samom bezbednošću u saobraćaju. Veći problem je to što znamo (samo ja znam nekoliko primera) da i danas veliki broj vozača registruje automobil tako što pošalje dokumenta poštom, a automobil nikada ni ne vidi tehnički pregled. To je mnogo gore nego kada neko vozi automobil kome je pre dve nedelje istekla registracija.

I sve tosa pooštravanjem kažnjavanja lepo zvuči, kao u bajci. Ima samo jedan problem, a to je primena tog zakona. Ako će bahati vozač posle crvenog svetla i dalje moći da se provuče sa 20 evra, a vozač Dačije Sandero da plati kaznu zato što je na Pupinovom mostu vozio 65 kilometara na čas, gde je ograničenje 50, onda su i sve izmene uzaludne. Džaba su krečili...