Volvo – Upoznajte XC40

Na statičnoj prezentaciji u Ljubljani naša redakcija je imala priliku da se upozna sa trećim članom Volvo SUV porodice, modelom XC40

Novitet po rečima predstavnika švedske kompanije nije samo umanjeni XC60, u pitanju je nov model u potpunosti osmišljen sa jasnom idejom kome je namenjen

Kada testiramo automobil možemo mnogo da saznamo, ali ponekad razgovor sa inženjerima i menađžerima velikih automobilskih kompanija otkriva o novom modelu još više. Upravo je to bio slučaj na statičnoj prezentaciji trećeg i najmanjeg člana Volvo XC game, modela XC40. Novitet nije nastao smanjivanjem postojećih XC90 i XC60, već je u potpunosti razvijan u skladu sa željama potencijalnih kupaca. U suštini, Volvo očekuje da su to, bar u razvijenim zemljama, mlađi ljudi koji žive dinamičnim stilom života u urbanoj sredini, a pritom žele automobil koji je drugačiji.

IMG 20171116 133234

Upravo s tim ciljem je i dizajn noviteta nešto agresivniji i oštriji nego kod XC60, i značajno razigraniji nego kod ozbiljnijeg XC90. Kako je reč o automobilu koji mora da zadovolji svakodnevne vozačke potrebe, posebna pažnja je posvećena praktičnosti. Zadnja klupa se obara na jednostavan nači pritiskom na prekidač, a pokrivka iznad prtljažnog prostora se veoma lako skida i pakuje u dno prtljažnog prostora ako je potrebno prevesti kabastiji prtljag. Tu su i praktični držači kesa da se ne prevrću po prtljažniku. Jedna od veoma praktičnih inovacija je i rešenje sistema ozvučnja. Glavni “subwoofer” se nalazi sakriven kod pregrade ispred suvozačkog sedišta, tako da je oslobođen prostor u vratima, gde može da se smesti i lap-top računar.

IMG 20171116 135304

Podrazumeva se da da je novitet opremljen obiljem naprednih sistema aktivne i pasivne bezbednosti. Pomenimo samo detekciju pešaka, biciklista Ii velikih životinja, kao i automatsko kočenje pri svim brzinama, izbegavane sudara do brzine od 60 kilometara na čas, upozorenje na bočni saobraćaj prilikom isparkiravanja sa opcijom automatskog kočenja i još mnogo toga. Za pogon su zaduženi D3 i D4 dizel motori od 140 i 190 konjskih snaga, kao i benzinski T3, T4 i T5 od 150, 197 Ii 250 konjskih snaga. Cena u Srbiji je već definisana, a za XC40 D3 Kinetic ona iznosi 31.990 evra.

Detaljnije informacije o novom XC40 potražite OVDE

IMG 20171116 133041