Honda – Civic rekorder Zelenog pakla

Novi Civic Type R oborio je rekord za automobile sa prednjim pogonom na Nirburgring Nordšlajfe stazi

Ovaj kompaktni sportski automobil je 3. aprila 2017. obišao krug za 7 minuta i 43.8 sekundi

Vreme obilaska kruga dostignuto je u završnoj fazi režima testiranja modela, na suvoj stazi sa optimalnom ambijentalnom temperaturom za najbolje performanse guma i pogonskog sklopa. Novi rekord predstavlja poboljšanje od gotovo 7 sekundi u poređenju sa prethodnikom ovog modela.

honda civic record 01

Nekoliko faktora doprinelo je rekordu novog modela Civic Type R na Nordšlajfe stazi: njegovo srce predstavlja optimizovani i usavršeni dvolitarski VTEC TURBO motor koji proizvodi 320 KS i obrtni moment od 400 Nm. Novi kraći prenosni odnosi šestostepenog manuelnog menjača poboljšavaju ubrzanje automobila, dok sveobuhvatni aerodinamički paket novog Type R modela pruža izuzetnu stabilnost pri velikim brzinama, sa prvoklasnim balansom udobnosti i sportske vožnje.

honda civic record 03

Automobil koji je oborio rekord tehnički je odgovarao specifikaciji proizvodnje. Sigurnosni kavez postavljen je u bezbednosne svrhe, ali on nije doprineo većoj krutosti karoserije. Dodatna težina kaveza kompenzovana je privremenim uklanjanjem sistema za informacije i zabavu i zadnjih sedišta. Automobil je koristio gume koje su dozvoljene za drumski saobraćaj, ali koje daju najbolje performanse na trkačkim stazama.