Toyota FJ45 – Novi život umesto otpada

Predstavništvo kompanije Toyota u amerčkoj državi Ilinois nedavno je predstavilo restauriranu verziju kultnog terenskog modela japanskog proizvođača

Automobil će se tokom januara naći na aukciji, a pažnja koja posvećena njegovom podmlađivanju, najavljuje odličnu cenu

U pitanju je verzija sa kratkim međuosovinskim rastojanjem popularnog Tojotinog posleratnog terenskog modela, i sa tovarnim prostorom. Na neki način ovaj model bi čak mogao da se smatra pretkom modela Hilux, kakvog danas poznajemo. Ovaj automobil je decenijama bio poznat po beskompromisnim terenskim sposobnostima, kvalitetu i pouzdanosti, a predstavljao je nezamenljivo prevozno sredstvo na nekoliko kontinenata.

64 land cruiser pickup 3

Američki serviseri su mu posvetili posebnu pažnju kako bi ga doveli u prvobitno stanje, pa i nešto više od toga. Naime, neki detalji su malo moderniji nego što su bili na izvornoj verziji, pa je trostepena transmisija zamenjena četvorostepenom sa novijih verzija, a i kočnice su dobile servo uređaj. Ipak, velika pažnja je posvećena očuvanju originalnosti, o čemu svedoči originalna pustinjska boja. Sam automobil je pre remonta potpuno rastavljen, kompletno je zaštićen od korozije i prefarban. Glava motora je praktično pravljena od početka, sve komponente rednog šestocilindraša su potpuno nove. Inače, u pitanju je motor od 4,2 litra radne zapremine i 135 konjskih snaga.

64 land cruiser pickup 2