Opel – Šta donosi nova Insignia

Opel je novom modelu Insignia Grand Sports podario sve što jedan sedan srednje klase zahteva da bi osigurao unapređenu voznu dinamiku i agilnost

Novitet se oslobodio do 175 kilograma mase u odnosu na odlazeće modele, što očigledno donosi prednost na planu voznih osobina i performansi

Iako još pod maskom, nova Insignia već otkriva mnoge adute. Ovaj porodični atleta je 29 milimetara niži u odnosu na prethodnika, trag točkova je proširen za 11 milimetara, prepusti su značajno redukovani a međuosovinsko rastojanje je povećano za 92 milimetra, što obezbeđuje dodatnu pravolinijsku stabilnost pri visokim brzinama. Dodatno „izbrušena” FlexRide šasija prilagođava rad amortizera, sistema upravljanja i pogona automatski ili putem selektivnih režima – „Standard”, „Sport” i „Tour”. Najbolje mesto za testiranje ove tehnologije je naravno legendarni Nirburgring Nordšlajfe. Ova staza je ekstremno zahtevna sa kombinacijom različitih asfaltnih podloga, brzih pravaca i krivina. Svaki novi Opel svoj završni test prođe upravo ovde.

 

Sama pozicija vozača je tri centimetra niža u odnosu na odlazeći model i donosi osećaj spojenosti sa automobilom – centralna konzola obezbeđuje dodatnu podršku a instrumentacija i kontrolni uređaji su lako dostupni. Sve ovo rezultira pozicijom sličnom onoj kod trkača u klasi turističkih automobila, što je idealno za dinamičnu vožnju. FlexRide šasija elektrohidrauličnim putem prilagođava amortizere uslovima na putu i očitava voznu površinu 500 puta u sekundi odnosno 30.000 puta u minuti.

 

Pored toga, vozač može da memoriše lične preference kada je reč o karakteristikama upravljanja, odziva na papučici gasa i amortizerima, i to putem „Sport” dugmeta. Ukoliko se, na primer, Opel Insignia Grand Sport vozi u „Standard” režimu i vozač odluči da „napadne” krivine na vijugavom putu sa više entuzijazma, softver prepoznaje sportski nastrojen stil vožnje na osnovu parametara ubrzanja i kočenja i istovremeno prebacuje podešavanje komponenti šasije i pogona na sportsku postavku.