Volkswagen Beetle LSR – Brža od vetra
foto: VW

Volkswagen Beetle LSR – Brža od vetra

Maksimalnom brzinom od 328,195 kilometara na čas Volkswagen Beatle LSR (Land Speed Record), zvanično je najbrža Buba u istoriji

Za pogon je zadužen dvolitarski turbo motor snage 550 KS i sa maksimumom od 571 njutnmetara

Na nedavno održanom World of Speed takmičenju na čuvenom Bonneville jezeru u Americi, nova Folksvagenova Buba je oborila sopstveni rekord, postigavši maksimalnu brzinu od 328,195 kilometara na čas. Model Beatle LSR (Land Speed Record) pokreće svima dobro poznati Folksvagenov dvolitarski TSI turbo motor sa ubrizgavanjem benzina direktno u cilindar.

Beetle LSR 3

Naravno nije u pitanju standardna verzija popularnog motora. Ovaj četvorocilindraš je podvrgnut ozbiljnoj modifikaciji. Ugrađena je nova turbina, a kako bi motor savladao naprezanja ugrađeni su specijalni klipovi i karike. Rezultat je impresivan – maksimalna snaga od 550 „konja” i maksimalni obrtni moment od 571 njutnmetara.

Beetle LSR 6

Učinjene su izmene i na samom automobilu. Ugrađeni su specijalni pneumatici prilagođeni vožnji visokom brzinom na slanoj podlozi, karoserija je značajno spuštena kako bi bili poboljšani stabilnost i aerodinamika, a za zaustavljanje su bila zadužena dva padobrana, slično kao i kod dragstera. Podrazumeva se da je postojala i zaštitia od prevrtanja u vidu sigurnosnog kaveza i ugrađenog sistema za gašenje požara.