Ford – Fiesta puni 40
FOTO: ARHIVA

Ford – Fiesta puni 40

Rođena 1976. na inicijativu Henry-ja Forda II, Fiesta danas predstavlja sinonim uspeha i jedan od stubova kompanije Ford. Kroz šest generacija i čak 17 miliona primeraka pronašla je svoje mesto u srcima vozača širom sveta

Od promocije do danas, Fiesta je prešla dugačak i nadasve interesantan put, postavši jedan od najpopularnijih modela u istoriji automobila.

Malo je automobila koji mogu da se pohvale tako dugom i uspešnom tradicijom kao Fiesta. Njeni koreni nastali su početkom sedamdesetih kada je pokrenut tajni projekat nazvan „Bobket". Mobilizacija Forda da konstruiše mali automobil proistekla je iz ambicije predsednika kompanije Henrija Forda II. Nije dugo trebalo da nakon toga u Evropi i Americi bude započet složeni proces razvoja – od inženjeringa, preko dizajna do pozicioniranja na tržištu. Početkom sedamdesetih naftna kriza je potresla čitav svet, što je ubrzalo realizaciju Fordove vizije u pogledu malog efikasnog i nadasve praktičnog automobila.

1976.

Ford Fiesta Mk1 1976 1983

Prva Fiesta sišla je 11. maja sa proizvodnih traka Ford fabrike u nemačkom gradu Saarlouis, a do kraja godine proizvedeno je više od 84.000 primeraka. Predsednik Forda Heni Ford II i španski kralj Huan Karlos su 18. oktobra svečano otvorili novu Ford fabriku u Valensiji. Mesec dana kasnije na salonu u Torinu Ghia je otkrila dva koncepta zasnovana na modelu Fiesta – Corrida i Prima. 1977-e predstavljen je benzinski motor veće zapremine 1.3 litra za ekskluzivnije verzije – sportsku Fiestu S i luksuznu Fiestu Ghia. Proizvodnja se širi na Ford pogone u Dagenhamu (Engleska), a počinje i izvoz „preko bare“ na američko tržište. Prvo veliko priznanje za Fiestu stiglo je u vidu titule Automobil godine u Španiji.

1983.

Ford Fiesta Mk2 1983 1989

Kucnuo je čas za dolazak druge generacije. Fiesta MkII je dobila veću i aerodinamičniju karoseriju te efikasnije benzinske motore od 1.0 i 1.1 litar. Motor od 1,3 litra uparen je sa petostepenim menjačem, stigla je i Fiesta 1.6 dizel. Nova Fiesta XR2 predstavljena je sa 1.6 motorom i petostepnim menjačem. Dobila je niskoprofinlne gume, kao i unapređene sisteme kočenja i oslanjanja. Produkcija Fieste dostigla je tri miliona primeraka. 1986-e fabrika u Valensiji isporučuje dvomilionitu Fiestu. Predstavljen benzinski motor zapremine 1,4 litra.

1989.

Ford Fiesta Mk3 1989 1995.

Predstavljena treća generacija. Fiesta MkIII je bila prvi mali automobil u Evropi sa ABS sistemom protiv blokiranja točkova pri kočenju, a dobila je i benzinske motore 1.0 i 1.1 koji troše manje goriva. Osim toga, postala je veća i šira, sa dužim međuosovinskim rastojanjem. Prvi put je uvedena karoserija sa sa petora vrata, a u ponudu su obogatili motori od 1,4 i 1,6 litara koji su već tada ispunjavali norme za 1996. Nešto kasnije gami se pridružuje i sportska Fiesta XR2i sa 1.6 motorom sa dva bregasta vratila, ubrizgavanjem goriva i petostepenim menjačem.

1996.

FordFiesta Mk4 1995 2002

Dolazak četvrte generacije. Fiesta MkIV predstavljena je sa novim aerodinamičnim izgledom i ovalnom maskom hladnjaka. Od agregata dostupni su bili 1.25, 1.4 i 1.6 benzinski motori, kao i 1.8 dizel. Dva vazdušna jastuka postali su deo standardne opreme. Te godine prodato je više od 600.000 primeraka, a iz fabrike u Valensiji izašla je 4-milionita Fiesta.

2002.

FordFiesta Mk5 2002 2008

Nova Fiesta inicijalno je lansirana sa petora vrata i novim motorima, uključujući benzince 1.3 Duratec i 1.6 16V Duratec. Gami se pridružuje model sa troja vrata, a pogonska paleta je obogaćena novim benzinskim 1.4 Duratec i 1.4 TDCi dizelom. Postaje dostupan i EST automatski prenos sa opcijom ručne promene stepena.
Ovu godinu je obeležila i prestižna nagrada Zlatni volan koju je Fiesti dodelio nemački medijski gigant Bild am Zontag.

2008.

FordFiesta Mk6 2008 2012

Svetska premijera nove generacije na Ženevskom salonu automobila. Nakon toga, Fiesta MkVI kreće s proizvodnjom u Kelnu, Valensiji i Nanjingu (Kina). Novi motori su jači i „čistiji“ – 1.6 Duratec dobija varijabilni razvod ventila, dok 1.6 Duratorq dizel može da se pohvali emisijom ispod 100 g C02 na 100 km. Stiže i performantna Fiesta ST sa 2.0 motorom i 150 KS, što je dovoljno za ubedljive performanse i maksimalnu brzinu od 208 km/h. 2009-e godine pojavljivanje na Salonu automobila u Los Andjelesu označava povratak modela Fiesta u Severnu Ameriku. Sa druge strane „bare“, u Evropi, njen atraktivan izgled krunisan je eminentnom Red Dot nagradom za dizajn. To nije bilo jedino priznanje za Fiestu te godine, pošto je proglašena za Automobil godine u izboru britanskog časopisa What Car?