Land Rover Defender – Odlazak džentlmena
Fotografije: Land Rover

Land Rover Defender – Odlazak džentlmena

Završena je jedna era u automobilskom svetu – Land Rover je objavio definitivni kraj proizvodnje modela Defender.

I pored u potpunosti zapostavljene udobnosti i rafiniranosti, Land Rover je decenijama bio i neka vrsta statusnog simbola. Vozile su ga brojne filmske zvezde i muzičari

Ovaj automobil je možda jedini, širom sveta poznati 4X4 model, koji je na svom razvojnom putu tokom decenija ostao dosledan prvobitnim principima i nije nimalo „smekšao”. Upravo suprotno pravilima koje nalaže konkurencija i tržište, ovaj tvrdoglavi Britanac, već godinama uporno tvrdi - ja sam samo terenski automobil, ali najbolji! Za razliku od velikog broja modela koji su iz okorelog avanturiste vremenom, sa porastom popularnosti, prerasli u gradskog šminkera, Difender se nije uobrzio i okitio tiulom urbanog SUV-a.

Ova tipično britanska konzervativnost je Difenderu donela neki sasvim originalan vid slave. Umesto bašti poznatih gradskih kafića, njega češće viđamo tokom televizijskih izveštaja sa brojninih ratnih žarišta, a takođe je i nezamenljivo prevozno sredstvo ekipama na snimaju raznih prirodnjačkih emisija.

Land-Rover-Defender

Prvi serijski Land Rover predstavljen je u Amsterdamu 1948. godine, nakon promocije prototipa godinu dana ranije, nastao je kao kreacija braće Spensera i Maurisa Vilksa. Već do sredine pedesetih godina Land Rover je od američkog Vilisa preoteo titulu univerzalnog prevoznog sredstava i zavldao svim kontinentima, da bi do kraja decenije već bilo proizvedeno četvrt miliona primeraka. Dobroj prodaji na globalnom pogledu je svakako doprinela i promocila prvog modela sa dizel motorom 1957. godine, da bi dogodine bila izvršena i prva restilizacija. Šezdesete su protekle kroz stalna tehnička usavršavanja i neprestane promocije različitih karoserijskih verzija, prilagođenih najrazličitijim zahtevima tržišta.

"Difender je trenutno glavno službeno vozilo vojske ili policije u preko 100 svetskih zemalja, a čak se nalazi i u redovima naših specijalnih jedinica.

Već 1977. godine sa proizvodnih traka je sišao milioniti primerak, što je za to doba i tu klasu vozila bio nezamisliv rekord. Iako je u suštini Land Rover oduvek bio prevozno sredstvo namenjeno vojsci i policiji, uvek je bio dostupan i civilnim licima, a posebno je bio omiljen među istraživačima, tako da je danas nemoguće zamisliti prilog iz, na primer divljina Afrike, a da se u kadru bar jednom ne pojavi prepoznatljiva četvrtasta silueta. I pored u potpunosti zapostavljene udobnosti i rafiniranosti, Land Rover je decenijama bio i neka vrsta statusnog simbola. Vozile su ga brojne filmske zvezde i muzičari, ali i velikani poput Vinstona Čerčila. Jedan od zadataka Land Rovera bila je i uloga oficijelnog prevoznog sredsta britanske kraljevske porodice.

Land-Rover-Defender
Tokom godina proizvodnje nastale su brojne specijalne edicije proizvedene u ograničenim serijama, a ovakvi modeli danas predstavljaju interesantne kolekcionarske primerke

Model Difender je promovisan tek 1998. godine, ali pored Frilendera, Diskaverija, ili Rendž Rovera koji je debitovao pre 46 godina, samo on predstavlja pravog naslednika iskonskog modela predstavljenog pre više od pola veka. Difender je trenutno glavno službeno vozilo vojske ili policije u preko 100 svetskih zemalja, a čak se nalazi i u redovima naših specijalnih jedinica.

Land-Rover-Defender