Renault otvorio fabriku polovnih automobila!

Renault Grupa je prošle nedelje obelodanila uspeh svog projekta Refactory: fabrika u Flinsu je pretvorena u prvu evropsku fabriku posvećenu cirkularnoj ekonomiji mobilnosti

Ovom prilikom je Grupa predstavila Factory VO (Fabrika polovnih vozila), svoju prvu fabriku u kojoj će se vozila obnavljati na industrijskom nivou. Prenamena fabrike je deo globalnog plana transformacije Grupe, čiji je cilj da podstakne stvaranje vrednosti i održivi razvoj

U fabrici Retrofit, puštenoj u rad u septembru 2021., do sada je obnovljeno više od 1500 vozila. U naredne dve godine bi trebala da se kapacitet poveća i da se proširi spektar delovanja, pa će u ponudi biti i popravke karoserija teških vozila. Prenamena komercijalnih vozila u električna je još jedan projekat kojem će se fabrika posvetiti do 2030. Odeljenje posvećeno prenameni baterija i upotrebi novih oblika energije. Gaia, filijala Grupe specijalizovana za popravke baterija, spremno podiže letvicu kako bi bila ukorak sa razvojem električne mobilnosti: do kraja 2021. će izvršiti popravku 2000 baterija, a do 2030. godine broj godišnjih popravki bi trebao da iznosi 20.000.

R DAM 1378879

U saradnji sa kompanijom Mobilize, fabrika u Flinsu je ove godine implementirala projekat stacionarnih rešenja za skladištenje energije kapaciteta 15 MWh (Projekat „Napredna rešenja za skladištenje energije”). Višenamenski mobilni ili stacionarni sistemi za skladištenje energije (gradilišta, skladištenje solarne energije, brodovi itd.) imaće kapacitet od 30 MWh tokom 2021. i 2022. godine. U okviru zajedničkog poduhvata Hyvia, posvećenog razvoju mobilnosti zasnovane na vodoniku, fabrika u Flinsu će od sledeće godine nuditi i ugradnju gorivnih ćelija i stanica za punjenje kao i snabdevanje vodonikom.

R DAM 1378882

Odeljenje koji povezuje recikliranje i ponovnu upotrebu delova i materijala. Od 2021. do 2022. očekuje se postupan priliv timova iz fabrike Choisy-le-Roi, stručnjaka za obnovu mehaničkih delova koji će omogućiti fabrici korišćenih vozila i Renault Grupi da maksimalno iskoriste prenamenjene i rezervne delove. U okviru ovog programa je predviđeno i širenje strateških aktivnosti kako bi se uvela popravka elektronskih kartica (mehatronika). Odeljenje nastavlja da reciklira delove i materijale (kao što su katalizatori i branici) po principu zatvorenog kruga.

R DAM 1378897

Jedinica koja spaja inovaciju i obuku. Sastoji se od tri celine: inovacionog centra posvećenog industriji 4.0 za razvoj prototipa, 3D printanja i prilagodjavanja naših robota, aktivnosti izrade prototipa komercijalnih vozila kao i kampusa u kojem će radnici fabrike u Flinsu moći stručno da se usavršavaju i stiču diplome. Centar će od 2022. uključivati inkubator posvećen istraživanju i inovacijama u cirkularnoj ekonomiji, a uz podršku regije nudiće i nove akademske kurseve za sticanje stručnih kvalifikacija.

R DAM 1378918

Do kraja 2021., 700 zaposlenih fabrike u Flinsu će biti uključeno u aktivnosti fabrike Refactory, a do 2030. planirano je zapošljavanje više od 3000 novih radnika.