Kako Dacia proizvodi plastiku otpornu na ogrebotine

Novi Dacia Sandero Stepway i novi Dacia Duster sada mogu da se pohvale zaštitom karoserije koja je prethodno obojena u masi To znači da je plastični materijal od kojeg se izrađuje zaštita karoserije obojen pre oblikovanja

Eventualni udarci i ogrebotine na zaštiti karoserije svakako će ostaviti trag, ali taj trag će biti praktično nevidljiv jer neće doći do oštećenja boje

Najjednostavnije ideje su često i najbolje. Kako bi lakše odolevali ogrebotinama u svakodnevnoj vožnji, novi Dacia Sandero Stepway i novi Dacia Duster sada su opremljeni posebnom zaštitom karoserije za čiju je dugotrajnost zaslužna tehnika bojenja u masi. Sanam, direktorka Dacia odeljenja za dizajn boja i ukrasnih elemenata, otkrila nam je malo više o privlačnosti, ekonomičnosti i ekološkoj isplativosti ove proizvodne tehnike.

2020 New Dacia SANDERO STEPWAY (4)

Za početak – nekoliko reči o zaštiti karoserije: Zaštita karoserije je zapravo komad plastike koji se ugrađuje ispod prednjeg i zadnjeg branika kako bi se šasija zaštitila od svakodnevnog trošenja. Ali, ovaj element ima i estetsku funkciju. Zahvaljujući njemu, branik deluje privlačnije. Kreativna i predana neprestanom istraživanju svega onog što vozilo čini esencijalnim, Dacia je osmislila nov način izrade zaštite karoserije od plastike obojene u masi.

2020 New Dacia SANDERO STEPWAY (5)

Tradicionalni postupak izrade zaštite karoserije sastoji se od dva koraka. Plastični materijal odnosno polipropilen ubrizgava se u kalup kako bi se oblikovao. Nakon toga se boji ili oblaže komadom slobodno oblikovanog komada metala (na primer hromom) kako bi poprimio konačan izgled. Međutim, Dacia se odlučila za alternativnu metodu izrade. Novi Dacia Sandero Stepway i novi Dacia Duster sada mogu da se pohvale zaštitom karoserije koja je prethodno obojena u masi! To znači da je plastični materijal od kojeg se izrađuje zaštita karoserije obojen pre oblikovanja! Za razliku od tradicionalno obojenih zaštita karoserije, njegova boja se nikada ne menja. Eventualni udarci i ogrebotine na zaštiti karoserije svakako će ostaviti trag, ali taj trag će biti praktično nevidljiv jer neće doći do oštećenja boje

2020 New Dacia SANDERO STEPWAY

Ovaj proizvodni postupak garantuje dugotrajnost boje zaštite karoserije i olakšava prilagođavanje njenog izgleda (na primer, crne delove je moguće zameniti sivim). Nove zaštite podjednako su izdržljive, ne podrazumevaju dodatne troškove i deluju mnogo elegantnije. Ne treba zaboraviti ni potencijalne uštede za vlasnike vozila koji više neće morati da menjaju jedan deo nakon manje ogrebotine samo kako bi očuvali celokupni izgled svog Sandera Stepwaya ili Duster.

2020 New Dacia SANDERO STEPWAY (3)

Kada govorimo o proizvodnim postupcima, jednostavnost je često ključ uspeha. To dokazuje i zaštita karoserije koja se, za razliku od tradicionalne izrade koja uključuje najmanje dva koraka (bojenje, integracija različitih delova...), izrađuje u jednom koraku – ubrizgavanjem plastike. Ovakva metoda izrade znači i niže proizvodne troškove koji pogoduju krajnjem kupcu, dok sam postupak proizvodnje postaje ekološki prihvatljiviji.

Delovi izrađeni od jednog materijala, u ovom slučaju plastike, veoma su pogodni za recikliranje. Posebno ako ih uporedimo sa zaštitama koje su kombinovane sa hromom ili nekim drugim materijalima, što donekle otežava postupak recikliranja.