Dacia – Nov vizuelni identitet, stara filozofija

Dacia ponovo prkosi pravilima. Ovog puta to čini sa novim vizuelnim identitetom. Kao sve odvažnija marka uvek verna sebi, Dacia postaje simbol jednostavnosti i robusnosti uz novi logotip i amblem kao i novu paletu boja

Moćna savremena vizija vrednosti i prepoznatljivosti marke Dacia kao i njen pustolovni duh predstavljaju suštinu modernosti: ponovo se povezati sa okolinom i podeliti jednostavna zadovoljstva sa najbližima.

Objavivši novu strategiju početkom ove godine, Dacia je dala do znanja da okreće novu stranicu u svojoj istoriji! Ona se danas odražava u novom logotipu, amblemu, bojama i terenima koje tek treba pokoriti... Ali ipak, marka ostaje verna svojim korenima. Iako formula uspeha marke ostaje ista, novi vizuelni identitet dodatno naglašava njene vrednosti, uvek po poštenoj ceni.

R DAM 1333594

Novi logotip i novi amblem simbolizuju Dacijinu posebnost i odvažnost i čine krunu obnovljenog vizuelnog identiteta. Oni su plod napora dizajnerskog tima koji je kroz njih želeo da izrazi suštinu Dacijine filozofije kojom se marka vodi od samog početka. Julie, glavna dizajnerka zadužena za vizuelni identitet marke Dacia, pojašnjava kreativni pristup koji se krije iza novog vizuelnog identiteta marke: „Tokom kreativnog istraživanja cilj nam je bio da promenimo vizuelni identitet marke uzimajući u obzir njene osnovne karakteristike: robustan i jednostavan dizajn kao i želju za ispunjavanjem najosnovnijih potreba.”

R DAM 1332997

Logotip, središnji element novog vizuelnog identiteta, već na prvi pogled ostavlja utisak čvrstoće i stabilnosti. Slova su namerno oblikovana minimalistički kako bi odrazila ekonomično razmišljanje i dovitljivost marke. Uklonjeni su završni potezi na slovima „D” i „A” i ostalo je samo ono što je potrebno kako bi se moglo prepoznati o kojim se slovima radi. Slova „C” i „D” prikazana su kao međusobne slike u ogledalu, čime se naglašava želja za stvaranjem jednostavnog i geometrijskog vizuelnog identiteta.

R DAM 1307794

Amblem je inspirisan logotipom i odlikuju ga jednostavne linije, a slova „D” i „C” povezana su kao savršeno simetrične karike lanca; snažno i neraskidivo. Moćan vizuelni dizajn amblema garantuje njegovu prepoznatljivost sa svake udaljenosti. Iako jednostavni i snažni, novi elementi vizuelnog identiteta imaju smisleni i odražavaju izdržljivost Dacijinih vozila – karakteristiku u kojoj svakodnevno uživaju milioni kupaca.

Celokupni grafički dizajn je krajnje pojednostavljen kako bi nas podsetio na Dacijinu posvećenost stvaranju esencijalnih vozila. Svi elementi vizuelnog identiteta savršeno se upotpunjuju i čine celinu, pri čemu pokazuju potencijal za digitalnu primenu. To je pre svega slučaj sa oblikom slova „D” koji liči na strelu, čime se privlači pažnja na ono što je bitno. Baš kao i marka koju predstavlja, grafički dizajn istovremeno je jednostavan, snažan i fleksibilan