Toyota započinje proizvodnju modela Yaris Cross

Oblikovan i razvijen za evropske kupce, proizvodiće se u Valensijenu u Francuskoj. Očekuje se da Yaris Cross bude ključni model u ispunjavanju Toyotinog plana da u Evropi godišnje prodaje 1,5 miliona vozila

Yaris Cross je drugi model koji će se bazirati na Toyotinoj platformi GA-B za kompaktne automobile, kao i 8. model obuhvaćen Toyotinom novom globalnom arhitekturom (TNGA - Toyota New Global Architecture) koji će se proizvoditi u Evropi

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) započela je proizvodnju Yarisa Cross, potpuno novog, kompaktnog, urbanog SUV-a čija će prodaja u Evropi započeti u avgustu. Uložen je značajan iznos od 400 miliona evra radi omogućavanja proizvodnje dva modela na istoj proizvodnoj liniji u toj fabrici – 4. generacije Yarisa i potpuno novog modela Yaris Cross – čime je povećan godišnji proizvodni kapacitet TMMF-a na 300.000 vozila. Ovaj SUV u segmentu B oblikovan je i razvijen kako bi zadovoljio potrebe evropskih kupaca u tom tržišnom segmentu, a očekivana ponuda motora za novi Yaris Cross će mahom uključivati hibridnu verziju s niskom emisijom CO2, shodno planovima marke o udelu elektrifikovanih varijanti od 90% do 2025.

yariscross02

Početak njegove proizvodnje označava i još jedan korak u smeru Toyotine strategije lokalne proizvodnje. Toyotina vizija za evropsku lokalizaciju ove godine dodatno je proširena jer je Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) započela proizvodnju hibridnih električnih menjača i elektromotora, obezbeđujući 1,5-litarski benzinski motor TNGA i potpuno hibridni pogonski sklop za modele Toyota Yaris i Yaris Cross.

yariscross03

Toyota je uložila i u povećanje kapaciteta i modernizaciju svoje fabrike Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) radi proizvodnje nove generacije Yarisa, koji je proglašen Automobilom godine 2021, kao odgovor na znatno povećanu potražnju. Pokretanjem proizvodnje modela Yaris Cross, ukupan broj zaposlenih u TMMF-u povećan je na gotovo 5.000.