Renault –Liderstvo i inovacije na polju elektromobilnosti

Renault je saopštio svoje planove kada je budučnost elektromobilnosti u pitanju, a ambiciozne planove je izneo Luca de Meo, prvičovek Grupe Renault

Renault Grupa pravi istorijski skok u strategiji razvoja električnih vozila: na osnovu svojih tehnoloških i industrijskih kapaciteta kao i 10 godina iskustva u području električne mobilnosti doneće hrabre odluke i ponudiće tržištu konkurentna, održiva i popularna električna vozila

Oslanjanjem na desetogodišnje iskustvo u proizvodnom lancu električnih vozila, strategija Grupe Renault u području baterija rezultirala je hrabrim odlukama u pogledu standardizacije unutar Alijanse, čime je povećana konkurentnost. Baterije koje se baziraju na niklu, manganu i kobaltu (NMC) i imaju jedinstvenu konstrukciju će se ugrađivati u sva buduća baterijska električna vozila u svim segmentima. Obuhvatiće sve modele i ugradiće se u do milijon električnih vozila iz Alijansine ponude do 2030. godine. Odabir ovih hemijskih elemenata osigurava konkurentan odnos troškova i pređenih kilometara, do 20 % veći domet u poredjenju sa baterijama koje se zasnivaju na drugim hemijskim elementima i mnogo efikasnije recikliranje.

2021 Renault eWays press conference (4)

„Danas svedočimo istorijskom skoku strategije Renault Grupe za razvoj električnih vozila i za proizvodnju u Evropi. Izgradnjom Renault ElectriCityja, našeg kompaktnog, efikasnog i naprednog električnog ekosistema u severnoj Francuskoj kao i megafabrike električnih pogona u Normandiji stvorili smo preduslove da budemo konkurentni na domaćem tržištu. Edukovaćemo se, ulagaćemo i sarađivaćemo sa etabliranim i budućim partnerima, predvodnicima u svojim područjima, uključujući: ST Microelectronics, Whylot, LG Chem, Envision AESC i Verkor. Predstavićemo deset novih električnih modela i proizvešćemo milion električnih vozila do 2030., od povoljnih gradskih vozila do luksuznih sportskih automobila. Pored efikasnosti, fokusiraćemo se na dizajn inspirisan legendarnim modelima, kao što je omiljeni Renault 5, čime ćemo elektrifikaciji udahnuti prepoznatljiv duh Renaulta”, rekao je Luca de Meo, glavni direktor Grupe Renault.

2021 Renault eWays press conference (2)

U okviru svoje električne strategije, Grupa Renault će sarađivati sa društvom Envision AESC sa kojim će 2024. izgraditi gigafabriku u Douaiju kapaciteta 9 GWh, sa ciljem ostvarivanja do 24 GWh do 2030. U blizini Renault ElectriCityja partner Grupe Renault će proizvoditi najnovije tehnologije, cenovno konkurentne i sigurne baterije niskog CO2 otiska za električne modele, uključujući budući Renault 5.

2021 Renault eWays press conference

Grupa Renault potpisala je Memorandum o razumevanju kojim postaje deoničar u francuskom start-upu Verkoru, sa udelom većim od 20 %. Dva partnera će zajedno razvijati napredne baterije prikladne za vozila iz C segmenta i viših segmenta Renaultove ponude, kao i za modele iz Alpineove ponude. Ovo partnerstvo uključuje razvoj pilot-proizvodne linije u Francuskoj za proizvodnju baterijskih ćelija i prototipa modula od 2022. U drugom koraku, predviđenom za 2026., Verkor namerava da izgraditi prvu gigafabriku Grupe Renault za proizvodnju baterija visokih performansi u Francuskoj, početnog kapaciteta 10 GWh, što bi do 2030. potencijalno moglo porasti do 20 GWh.

U manje od deset godina Grupa će postupno smanjiti troškove za 60 % na nivou paketa. Cilj je ostvariti cenu manju od 100 dolara po kilovatsatu do 2025. kao i manje od 80 dolara po kilovatsatu u pripremama za uvođenje solid state baterija u ponudu Alijanse do 2030.