Nissan nastavlja investiranje u elektromobilnost

Nissan predstavlja Nissan EV36Zero, vodeće postrojenje za električna vozila (EV) vredno milijardu funti čime stvara prvi ekološki sistem za proizvodnju električnih automobila u svetu.

Usredsređen oko fabrike koja obara rekord u Sunderlandu, VB, Nissan EV36Zero će otelotvoriti težnju kompanije ka ugljeničnoj neutralnosti i uspostaviti novo celokupno rešenje za vožnju s nultom emisijom štetnih gasova.

Ovaj projekat transformacije pokrenut je početnim ulaganjem od milijardu funti od strane Nissana i njegovih partnera Envision AESC, globalnog igrača vodeće svetske tehnologije baterija i gradskog veća Sunderlanda. Obuhvatajući tri međusobno povezane inicijative, Nissan EV36Zero povezuje električna vozila, obnovljive izvore energije i proizvodnju baterija, postavljajući nacrt za budućnost automobilske industrije.

Oslanjajući se na Nissanovih istorijskih 35 godina proizvodne izuzetnosti u Sunderlandu, projekat najavljen danas podrazumeva 6 200 radnih mesta u Nissanu i širom lanca snabdevanja u Velikoj Britaniji, od čega više od 900 novih radnih mesta u Nissanu i 750 u Envision AESC u njegovoj novoj fabrici pametnih, nisko-ugljeničnih baterija. Dugoročno gledano, projekat transformacije modernizuje i proširuje Nissanov kapacitet proizvodnje električnih vozila u Velikoj Britaniji.

Envision AESC, ogranak za baterije svetske zelene tehnološke kompanije Envision Group, primeniće integrisanu AIoT pametnu tehnologiju za nadzor i optimizaciju potrošnje energije, proizvodnje i održavanja u svojoj novoj gigafabrici čime će se omogućiti brzo povećanje proizvodnje i ponuditi baterije za napajanje do 100 000 svojih električnih vozila godišnje.

Kao deo najave od milijardu funti, Nissan će investirati oko 423 miliona funti za proizvodnju čisto električnog vozila nove generacije u Velikoj Britaniji. Oslanjajući se na svoju stručnost u proizvodnji crossovera i svetski uspeh LEAF-a, Nissan obećava dizajn, efikasnost i tehnologiju baterija sledeće generacije koji će učiniti prelazak na električnu vožnju još pristupačnijim.