Toyota Proace CITY Electic – Praktičan uz nultu emisiju

Proace CITY Electic Povećava Toyotinu ponudu baterijskih, električnih lakih teretnih vozila i vozila za prevoz ljudi s nultom emisijom. Planirano uvođenje na evropska tržišta od 4. kvartala ove godine

Nosivost furgona je do 800 kilograma, uz najveću masu prikolice od 750 kg za sve varijante, a pogon elektromotorom od 136 KS sa litijum-jonskom baterijom koja pruža domet u vožnji između 260 i 280 kilometara 

Nova Toyota Proace CITY Electric označava značajno proširenje palete Toyota Professional elektrifikovanih lakih teretnih vozila i vozila za prevoz putnika, čineći tako Toyotu snažnim konkurentom u segmentu kompaktnih furgona koji je vrlo prodavan u Evropi. Ova nova paleta, koja će biti predstavljena u četvrtom tromesečju 2021, nudi strankama zavidnu širinu izbora: furgoni i varijanta Verso za prevoz pet do sedam osoba uz standardni (4,4 m) i dugi (4,75 m) međuosovinski razmak, kao i Crew Cab (dvostruka kabina) s dugim međuosovinskim rastojanjem i pet sedišta. Nadovezujući se na nedavno predstavljene Proace Electric i Proace Verso Electric, furgon odnosno verzija za prevoz putnika za srednje teške poslove, on jača Toyotinu poziciju u elektrifikaciji vozila.

nova toyota proace city (1)

Praktičnost je osigurana, isto tako, električnim modelima koji imaju istu zapreminu kao i modeli Proace CITY, do 4,4 m3 i nosivost do 800 kg i maksimalnu težinu prikolice od 750 kg. Potencijal za uspeh je jasan, jer se godišnja prodaja kompaktnih električnih furgona udvostručila od 2017. na gotovo 20.000 vozila, pri čemu to tržište raste četiri puta brže nego segment srednje teških električnih furgona. Ovi novi modeli su idealno prikladni za flote i male kompanije kojima treba sposoban i pouzdan transport kojim mogu pristupiti sve većem broju gradskih područja s propisanom malom i nultom emisijom, kao i za stranke koje žele popraviti svoj uticaj na okolinu.

nova toyota proace city (4)

Sve varijante Proace CITY Electric imaju elektromotor snage 136 KS/100 kW koji pokreće prednje točkove. Ovaj pogonski sklop koristi litijum-jonsku bateriju, integrisani jednosmerni punjač/ispravljač, visokonaponsko spojno kućište i reduktor. Litijum-jonska baterija je smeštena ispod poda teretnog prostora, pa ne umanjuje njegovu zapreminu. Ukupno 216 ćelija postavljenih u 18 modula ima zajednički kapacitet od 50 kWh. Time je omogućen ciljani domet vožnje prema WLTP standardima između 260 i 280 km, kada je baterija potpuno napunjena, uz najveću brzinu od 135 km/h. U modu rada Power, u zavisnosti od verzije, ubrzanje 0-100 km/h može da traje između 11,2 i 11,7 sekundi, a ubrzanje od 80 do 120 km/h između 8,9 i 9,4 sekundi.

nova toyota proace city (4)

Svi modeli Proace CITY Electric standardno su opremljeni jednofaznim punjačem od 7 kW (OBC - on-board charger), a mogu se opciono opremiti trofaznim punjačem od 11 kW. Isporučuju se i s kablovima Tipa 2 za spajanje na kućnu utičnicu ili na zidni punjač. Uz jednofazni OBC od 7 kW bateriju je moguće napuniti do kraja za 7,5 sati. Uz trofazni OBC od 11 kW vreme punjenja je moguće smanjiti na samo pet sati. Kada je vozilo spojeno na javni ili drugi brzi, jednosmerni punjač od 100 kW, bateriju je moguće napuniti do 80% za samo 30 minuta.

Uvođenjem baterijskog električnog pogona nije ugrožena praktičnost modela Proace CITY Electric. Zapremina teretnog prostora je 4,4m3 na modelima s odabranom opcijom Smart Cargo, zahvaljujući dodatnom prostoru ostvarenom preklapanjem sedišta suvozača i otvoru u pregradnom grebenu. Najveća nosivost je 800 kg za verziju sa standardnim međuosovinskim razmakom (L1), odnosno 750 kg za model s dugim međuosovinskim rastojanjem (L2); oba furgona mogu vući kočenu prikolicu do 750 kg.