Nissan predstavio potpuno novi logotip

Nissan je predstavio novi logo kompanije, koji je nastao kao posledica činjence da digitalizacija sve više preuzima primat i definiše smernice kada je dizajn u pitanju

Nedavno predstavljeni Nissan Ariya, prvi električni SUV model vozila ovog brenda, predstavlja prvi automobil koji je ukrašen novim logotipom

Postupak izrade novog dizajna je počeo u leto 2017. godine, kada je Alfonso Albaisa, viši potpredsednik Nissan-a za globalni dizajn, počeo da razmatra potencijalne promene Nissan-ovog logotipa i identiteta brenda. Formirao je dizajnerski tim na čelu sa Cutomuom Macuom (eng. Tsutomu Matsuo), zamenikom generalnog direktora Nissanovog odeljenja za napredni dizajn, kako bi razmotrio sve moguće izmene, od suptilne evolucije do potpunog redizajna. Albaisa je ponudio ključne reči „tanak, lagan i fleksibilan“.

nissan novi logo (2)

Tokom sledeće dve godine, tim je je skicirao i pripremio nekoliko iteracija, uvek imajući u vidu reči Aikavine direktive: „budite strastveni, budite inovativni, postavljajte izazove“.
Tim je morao da razmotri nekoliko varijabli, uključujući odluku donetu u ranoj fazi da se logotip osvetli na predstojećim potpuno električnim modelima. To je pred tim stavilo različite izazove u tehničkom smislu, to jest, kako odrediti debljine obrisa logotipa kako bi isti ostavljao svež utisak kada je upaljen, i naravno poštovanje državnih propisa o osvetljenim elementima na automobilima. Logotip je takođe trebalo da ostavi snažan utisak i kada nije osvetljen, na primer kada se pojavi u digitalnoj verziji ili na papiru.

nissan novi logo (4)

Bez obzira na sredstvo, ovaj novi logotip je nedvosmisleno morao da predstavlja Nissan, i to tako da ostavi značajan utisak. Nakon nebrojeno mnogo skica i nekoliko demonstracionih modela, kao rezultat je dobijen logotip sa utiskom dvodimenzionalnosti. S obzirom na to da izgleda više kao dizajnersko nego proizvodno rešenje, poseduje fleksibilnost potrebnu da bi postojao u različitim svetovima. Postupak je započet u 3-D okruženju, a zatim je razvijen u 2-D okruženju – prvo je izrađena osvetljena oznaka brenda, pri čemu je osvetljena površina izvučena u prvi plan kako bi predstavljala brend u 2-D formatu.

nissan ariya (3)

Važno je napomenuti da će logotip u određenim digitalnim i video aplikacijama zapravo „oživeti“ jer se pomera i pulsira nasuprot različitim pozadinama, čime se logotipu omogućava da odrazi današnje okruženje koje se stalno menja i daje mu se fleksibilnost potrebna da ostane uzbudljiv, relevantan i intrigantan.