Continental ulaže u razvoj ekoloških tehnologija

COKOON je ime za potpuno novu i revolucionarnu tehnologiju proizvodnje guma tehnikom lepljenja koja je ekološki prihvatljiva

Od 2019. godine čak 250.000 guma za putničke automobile nalazi se u procesu proizvodnje ovim jedinstvenim postupkom

Continental, tehnološka kompanija i proizvođač guma iz premium kategorije, i Kordsa, globalni igrač u industriji guma i konstrukcija kao i kompozitnih tehnologija, zajedno rade na ovoj novoj eko-tehnologiji od 2017. godine. Gume visokog kvaliteta moraju ispunjavati mnoge zahteve: performanse, izdržljivost, sigurnost i održivost. Zbog toga tekstilni slojevi zahtevaju snažno, ali ekološko lepljenje gume. Ova nova tehnologija omogućava aktiviranje vezivanja tekstilnih vlakna sa gumenim jedinjenima bez upotrebe rezorcinola i formaldehida u tekstilnoj smesi. Tekstilna vlakna široko se koriste za ojačanje u procesu proizvodnje guma, kao i u proizvodnji mehaničkih gumenih proizvoda poput creva i transportne trake.

Continental COKOON Tire 1

Pre COKOON-a, hemikalije rezorcinola i formaldehida bili su nezamenljivi u vezivanju tekstilnih vlakana za ojačavanje sa okolnom gumenom matricom. Zamena rezorcinola i formaldehida ekološki prihvatljivijim alternativama je korisna, ne samo za održivi lanac snabdevanja, već i za proizvođače sajli za gume. Važno je napomenuti da zaposleni u pogonima za gume i krajnji potrošači nisu izloženi ovim supstancama jer se one hemijski promenje postupkom vulkanizacije. Pomoću COKOON Dip tehnologije, lepljenje tekstila na gumu sada je moguće bez ove dve supstance, a tehnologija ne zahteva nikakve promene u tehnološkoj opremi.

Continental COKOON Tire 4

Od prve najave COKOON-a kao otvorene inovacije u martu 2019. godine, ova tehnologija privukla je veliku pažnju unutar industrije. Više od 40 kompanija, među kojima su proizvođači guma, konverteri i dobavljači tekstila, izrazilo je interesovanje za testiranje materijala i mogućnosti da se pridruže fondu licenciranja. Oko 20 njih već je dobilo uzorke. Takođe svi zainteresovani su pozvani da se pridruže grupi i dobiju besplatno licenciranje kako bi doprineli razvoju ove nove zelene tehnologije.

Continental COKOON Tire 2

„Proces uzorkovanja bio je veliki uspeh i nadmašio je naša očekivanja. Povratne informacije koje smo dobili ohrabrile su nas da nastavimo sa integracijom COKOON-a u naše gume i da započnemo serijsku proizvodnju 2019. godine. Proširenje upotrebe COKOON tehnologije u našoj proizvodnji je veliki prioritet kompanije u narednim godinama“, kaže dr Andreas Top, potpredsednik razvoja materijala i procesa industrijalizacije materijala Continental Tires.