Renault automobili na filmu

Renault i film su povezani još od njegovog rođenja u Francuskoj pre više od jednog veka, a i danas Renault automobili su česti gosti velikog platna i filmskih festivala

Braća Lumière su patentirali 1895. prvi kinematograf, a kao lokaciju za svoj filmski studio odabrali su Boulogne-Billancourt koji se nalazi nedaleko od ostrva Seguin, mesta na kojem će Renault otvoriti svoje prve fabrike

 Louis Renault je koristio bioskop za promociju svojih izuma još od kada je 1899. osnovao kompaniju Renault Frères. Te godine su braća Lumière sa njim snimila kratki film u kojem sedi za upravljačem prvog modela Marke, Renault Type A. Reč je o vozilu koje je Louis Renault lično dizajnirao i stavio na tržište. Time je započet poseban odnos Renaulta i sedme umetnosti. Renaultova vozila se i danas pojavljuju u četrdesetak filmova godišnje.

06

„Titanik”, film koji je srušio sve rekorde nakon što je prikazan, je tragična priča o potonuću slavnog broda. Ovaj putnički brod je prilikom svoje prekookeanske plovidbe 1912. prevozio razne predmete, a među njima je bio i Renault Type CB. Njegov vlasnik je bio William Ernest Carter, putnik prve klase (i jedan od preživelih), koji je hteo da vrati vozilo u Sjedinjene Američke Države. U takvom automobilu iz 1910. su Leonardo Di Caprio i Kate Winslet snimili ljubavnu scenu.

07

Renault NN se proizvodio između 1924. i 1929., a prodat je u 150.000 primeraka. Šezdeset godina nakon što je prestao da se proizvodi, Spielberg je snimio treći nastavak filmskog serijala o pustolovinama Indiane Jonesa. U jednoj od najpoznatijih scena model Torpedo iz 1928. sa četvora vrata pokušava da sustigne tenk.

01

Renault 11, najprodavaniji automobil u svojoj klasi 1980-ih, bio je zvezda u jednom od filmova o Jamesu Bondu: „Pogled na ubistvo”. Roger Moore je glumio slavnog britanskog tajnog agenta koji kod Eiffelovog tornja preotima upravljač Renaulta 11 i zatim kreće u nemilosrdnu poteru uz obalu reke Seine. U bezglavom jurišanju gradom R11 udara o prepreku i preobražava se u kabriolet, a potom se zbog sudara doslovce prepolovljuje.

02

Ne može se govoriti o Renaultu na filmu, a da se pritom ne spomenu Daleki rođaci (Les Visiteurs, 1993.) i poštansko vozilo Renault 4 F4. Godefroy de Montmirail (Jean Reno) i Jacquouille la Fripouille (Christian Clavier) testiraju izdržljivost ove furgonske verzije „đavoljih kola” iz 1983. Godinu dana kasnije, grupa komičara pod imenom Les Nuls, koju su činili Alain Chabat, Chantal Lauby i Dominique Farrugia, snimila je „Grad straha” (La Cité de la Peur) i našalila se na račun marke Renault kroz parodiju reklame za ograničenu seriju modela Safrane Palme d’or.

08

Godine 2003. izlazi još jedna komedija i još jedan Renault pronalazi put do filmskog platna. U filmu „Ko je ubio Pamelu Rose” (Mais qui a tué Pamela Rose), Kad Merad i Olivier Baroux sedaju za upravljač žutog modela Renault Fuego sa natpisom „Najpoznatije francusko vozilo 1982.” U filmskoj adaptaciji Brigade tigrova (Les Brigades du Tigre) iz 2006. Clovis Cornillac vozi Renault AX Torpedo, jedan od najpopularnijih evropskih modela sa početka prošlog veka. Francuskom reditelju Julienu Leclercqu Renault 2007. ustupa tri prototipa svojih vozila za njegov futuristički film „Chrysalis”: modele Talisman, Velsatis i Koleos.

09

Renault ima glavnu ulogu u filmu Gotovo savršen (Un prince (presque) charmant) iz 2013. Model ZOE povezuje muškarca i ženu koji se čine kao sušte suprotnosti.

Pet godina kasnije, u filmu „Igrač broj 1“ Stevena Spielberga, Renaultova električna vozila ponovno dobijaju mesto na filmskom platnu. Prizore postapokaliptičnog sveta na rubu haosa Spielberg je začinio sa nekoliko modela Twizy.