Toyota prodala 15 miliona hibrida

Toyota je širom sveta prodala preko 15 miliona hibrida od predstavljanja Priusa 1997. godine. U Evropi je prodaja HEV (hibridnih električnih vozila) premašila granicu od 2,8 miliona vozila

Paleta dostupnih hibridnih električnih vozila Toyota i Lexus na globalnom nivou sada je dosegla 44 modela, uveliko nadmašujući pionirski Prius koji i dalje ostaje simbol ranog i vizionarskog kretanja kompanije u masovnu elektrifikaciju 

Toyotin razvoj hibridnih električnih vozila započeo je pre više od 25 godina, kada je Takeshi Uchiyamada predvodio tim za kreiranje vozila za 21. vek, automobila koji će smanjiti emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte i drugih štetnih materija. Prva generacija Priusa predstavljena je 1997. godine, u vreme potpisivanja protokola iz Kyota koji je dao novi zamah pokretu za zaštitu životne sredine. Danas, 15 miliona prodatih hibrida kasnije, Toyota je značajno doprinela zaštiti okoline jer je njena hibridna električna tehnologija do sada smanjila emisiju CO2 za više od 120 miliona tona u celom svetu, u poređenju s prodajom ekvivalentnih benzinskih vozila.

073950100 1213180224

Originalna vizija kompanije omogućila je Toyoti da postane predvodnik u ispunjavanju strogih propisa o štetnoj emisiji širom sveta. Toyota je doživela veliki rast potražnje za njenim hibridnim električnim vozilima, pošto je kombinovala ovu inovativnu tehnologiju s emotivnim dizajnom zahvaljujući uvođenju globalnih TNGA platformi. I nakon aktuelne, 4. generacije hibridnog sistema, Toyota nastavlja usavršavanje svoje hibridne tehnologije radi dostizanja još manje emisije i potrošnje goriva. Danas su hibridna električna vozila pristupačna, dostupna i povoljna za kupce na brojnim evropskim tržištima.

YAR1507b 14 GB

Iako Toyota veruje da su HEV ključni deo buduće ukupne raspodele elektrifikovanih vozila, dve decenije iskustva u elektrifikaciji ima značajnu ulogu i u Toyotinoj strategiji raznovrsnih pogonskih sklopova. Kompanija obezbeđuje i nastaviće da obezbeđuje razne vrste elektrifikovanih vozila radi smanjenja emisije na bazi propisa, infrastrukture tržišta i zahteva kupaca. Toyota ne zagovara scenario „pobednik uzima sve“, već vidi budućnost u kojoj će različite tehnologije elektrifikacije imati svoju ulogu, uključujući hibridna električna vozila (HEV), plug-in hibridna električna vozila (PHEV), baterijska električna vozila (BEV) i električna vozila s gorivnim ćelijama (FCEV).

Shigeki Terashi, direktor Toyota Motor Corporation (TMC): „Naravno, moramo naporno da radimo kako bismo unapredili performanse baterija i smanjili troškove (baterijskih vozila - BEV), i upravo to činimo. Ali, moramo izbegavati da radimo bez plana, dok ne savladamo prepreke vezane uz BEV i FCEV. U međuvremenu, možemo da doprinesemo nastavkom rada na našim HEV”.

020415 lexus a

Kao rezultat svog dugogodišnjeg iskustva s hibridnim električnim vozilima, Toyota poseduje veliku stručnost u temeljnim tehnologijama elektrifikacije koje su zajedničke u svim oblicima elektrifikovanih pogona, zbog čega su na predvodničkoj poziciji za budućnost elektrifikacije. Više od dve decenije neprekidnog razvoja elektromotora, baterija i upravljačkih sklopova omogućilo je znanje kako da se efikasno upravlja i ponovo koristi energija, nudeći niz elektrifikovanih opcija za kupce Toyote i Lexusa kroz hibridne i plug-in verzije, vodonične gorivne ćelije i baterijska električna vozila.

080415 toy 1 b

Radi ostvarivanja svoje vizije u Evropi, Toyota planira da uvede na tržište 40 novih ili osveženih elektrifikovanih vozila do 2025, s raznim tehnologijama, uključujući i bar 10 vozila s nultom emisijom (ZEV - Zero Emission Vehicle). Njena hibridna električna vozila će ostati ključni deo, s najvećim udelom, zadovoljavajući zahteve stranaka i pomažući u smanjenju emisije zajedno s drugim varijantama elektrifikovanih vozila. Ovo je bio cilj kompanije još od predstavljanja Priusa pre više od 20 godina, s krajnjim ciljem dostizanja nulte emisije, na najširem planu i na održiv način.