Hyundai - Novi detalji Prophecy koncept modela

Hyundai Motor Company otkriva nove fotografije i detalje najnovijeg konceptnog električnog vozila Prophecy. Osnovne karakteristike su upravljački mehanizam pomoću komandne table, jedinstveni sistem filtracije i EV platforma. 

Hyundai je otkrio više detalja o Prophecy koncept modelu. Prophecy je svoju digitalnu premijeru dobio prošlog meseca. Njegovo ime se odnosi na činjenicu da je poput tizera koji otkriva naznake ideja i karakteristika vozila koje će Hyundai razvijati u budućnosti.

Futuristički dizajn klasičnih modela Prophecy je inspirisan klasičnim automobilima 1920-ih i 30-ih godina, sa elegantnim, kupe dizajnom. Ovakav izgled zasnovan je na Hyundai-evom dizajnerskom identitetu pod nazivom “Sensuous Sportiness”. Iznutra automobil odiše elegantnim tamnim bojama i prirodnim materijalima koji simbolizuju povratak prirodi, sa željom da kreira potpuno novo iskustvo vožnje.

Hyundai Prophecy (4)

Jedna od najznačajnijih karakteristika konceptnog modela Prophecy je upravljački mehanizam. Umesto klasičnog upravljača postavljenog visoko na komandnu tablu, ispred vozača, automobilom se upravlja dvostrukim džojstikom, od kojih se jedan nalazi levo a drugi desno od vozača. U kombinaciji sa prostranom unutrašnjošću, ovo ne samo da omogućava ugodniji položaj sedenja tokom vožnje, već oslobađa i više prostora na instrument tabli za druge funkcije. Pored toga, 90 odsto funkcija vozila može se kontrolisati preko tastera na džojstiku, tako da nema potrebe da vozač pomera ruke sa džojstika da bi promenio muziku. Ovo ergonomsko podešavanje poznato je kao intuitivni interfejs. Benefit je veća bezbednost putnika i šire vidno polje.

Hyundai Prophecy (5)

Prophecy nije samo električno vozilo sa nultom emisijom – on zapravo čisti vazduh, zahvaljujući jedinstvenom sistemu filtracije vazduha sa ugrađenim senzorom fine prašine u vozilu. Kada nivo čestica unutar vozila postane previsok, sistem se aktivira, uzimajući svež vazduh spolja, filtrirajući ga radi čistoće. Štaviše, to se ne događa samo kada se automobil vozi - Prophecy čisti vazduh i kada radi u praznom hodu ili se puni, pa čak i kada niko nije u vozilu. Prophecy čini da vazduh uvek bude svež, tako da su prozori sa dvostrukim staklima fiksirani na svom mestu. Kada vazduh u vozilu zastane, svež vazduh ulazi kroz usisne ventile na prednjem delu vozila. Kada u automobilu nije potreban svež vazduh, filtrirani vazduh se vraća u spoljni svet preko dva otvora na dnu bočnih vrata.