Posetili smo Ford dizajn centar u Kelnu

Tokom posete Fordovom dizajnerskom centru u Kelnu upoznali smo se detaljnije sa novim kompaktnim krosover modelom Puma, ali saznali smo i mnoge detalje o načinima na koje Ford planira da u budućnosti proizvodi kvalitetnije i ekološki prihvatljivije automobile

Redakcija DRIVEin magazina je kao jedini predstavnik medija iz Srbije imala priliku da prisustvuje neobičnoj medijskoj prezentaciji.

Kompanija Ford je organizovala jednodnevnu promociju za svega pedesetak medija iz cele Evrope, u samom srcu svog dizajn centra u Kelnu. Ideja domaćina je bila da nam predstavi sve svoje sadašnje, ali i tehnologije koje tek treba da zažive, a koje će omogućiti da se kreiraju kvalitetniji automobili, koji će tokom procesa proizvodnje, eksploatacije, ali i reciklaže ostaviti što manji trag na našoj planeti i manje narušiti prirodnu ravnotežu.

IMG 20191107 105257

Crtež od 360 stepeni

Kreiranje unutrašnjosti automobila je dugotrajan i skup proces. Po rečima Fordovih dizajnera, ulaganje u sisteme da se ovi procesi pojeftine, pojednostave i skrate, često su jednako važni kao i sama kreativnost u smislu dizajna. U Fordu su stoga počeli da koriste specijalni sistem kreiranja trodimenzionalnih crteža. Uz pomoć specijalne table i olovke, direktno u fotošop program se unosi skica budućeg enterijera automobila, ali ne u formi dvodimenzionalnog crteža. Potpuno suprotno, zahvaljujući ovom programu dizajner je u mogućnosti da doslovno crta kokpit oko sebe, u krugu od 360 stepeni.

360 Sketches 015 LOW

Dizajner u program unosi kompletnu skicu izgleda kabine, uključujuči upravljač, instrumente, centralnu konzolu, sedišta, A, B i C stubove, pa čak i “nebo”. Prvo se unosi gruba skica, koja se potom boji sa nekoliko najosnovnijih boja, čime se definišu različite površine, da bi se na kraju dodale i senke kako bi se dobio osećaj trodimenzionalnosti. Kada se sve forme definišu i budu odobrene od strane celog tima, pristupa se izradi detalja sa mnogo većom preciznošću. A onda nastupa magija.

Ceo taj trodimenzionalni crtež se prebacuje u novi program koji omogućava njegovo testiranje u realnom virtuelnom prostoru. Naime, tada stupa na scenu sistem sa VR naočarima. Imali smo priliku i da ga testiramo. Dizajneri tada uz pomoć VR naočara mogu i “uživo” da vide plodove svog rada. Ono za šta su VR naočare posebno korisne je ne da se enterijer bolje vidi, već da se pokretima ruke proceni da li je sve lako dostupno. Pokretima ruke smo mogli da dosegnemo obruč upravljača, centralni tač skrin monitor, čak i ručicu za otvaranje suvozačevih vrata.

360 Sketches 020 LOW

Ovaj sistem se koristi za fine korekcije udaljenosti i rasporeda komandi. Na ovaj način dizajneri su u mogućnosti da mnogo preciznije definišu enterijer automobila, a da nisu napravili ni jedan njegov opipljiv deo, a da ne govorimo o prototipu. Sve to ubrzava i pojeftinjuje proces proizvodnje, tako da dizajneri mogu da budu kreativniji i da više vremena i sredstava utroše na kreiranje savršenog i funkcionalnog enterijera automobila.

3D tkanje za savršen enterijer

Tokom posete Fordovom centru dizajneri zaduženi za izradu enterijera su nam predstavili neke inovativne tehnologije, koje će uskoro ući u serijsku proizvodnju. Naime, u Fordu planiraju da primene proces 3D tkanja koji se već koristi u proizvodnji sportske opreme i nameštaja. U pitanju je proces kreiranja prozračnih materijala koji su oblikovani u formi koja će i da se koristi. To znači da se na ovaj način dobija kompletan materijal za presvlačenje sedišta ili obloge vrata i da nema potrebe da se platno iseca iz većeg komada, pa da se delovi ukrajaju.

DesignBoard 3 LOW

Takva presvlaka iz jednog dela je kvalitetnija, izdržljivija i otpornija na habanje, a njen proces kreiranja ne podrazumeva proizvodnju otpada koji nastaje kada se komadi ukrajaju posle isecanja iz jednog velikog komada platna. Takođe, moguće je pravljenje materijala koji različito izgledaju u zavisnosti od ugla pod kojim se gledaju, što daje nove mogućnosti dizajnerima. U planu je da kupac čak može da poruči promenljive presvlake za sedišta koje mogu da imaju na sebi, na primer, logo kompanije, ako je službeno vozilo u pitanju. Fizička lica, s druge strane, će moći da poruče recimo presvlaku za zadnju klupu na kojoj su ispisana imena dece, tako da se zna gde ko sedi.

IMG 20191107 124057

Fordovi stručnjaci su nam predstavili i novi sistem sedišta u modelu Puma. Ovaj model po prvi put nudi mogućnost promene tapacirunga na sedištima. Sedalni i leđni deo sedišta se skidaju jednostavnim otkopčavanjem patent zatvarača. Ove presvlake mogu da se peru u veš-mašini, pa je održavanje lakše, a moguće je posle nekog vremena kupiti nove presvlake i na taj način promeniti izgled unutrašnjosti automobila bez velikih ulaganja.

Muzika za narod

U Fordovom dizajnerskom centru su bili prisutni i stručnjaci kompanije Bang & Olufsen, poznatog danskog eksperta na polju audio tehnike. Oni su zaduženi da kvalitet ozvučenja u Ford automobilima bude na maksimalno visokom nivou. U to smo imali priliku i da se uverimo tokom jedinstvenog mini koncerta koji su nam upriličile dve Pume i jedna Kuga. Naime, ova tri Ford automobila su sa otvorenim vratima reprodukovala popularnu muziku iz filma Ratovi zvezda.

FordDesignWorkshop2019 055 LOW

Mogli smo da čujemo kako simfonijski orkestar zvuči u kombinaciji sa ozvučenjem koje ima “visikotonce”, “srednjetonce”, “basove” i “sab-vufere”. Eliminacijom bilo kog od ova četiri elementa muzika je postajala osetno “siromašnija”, što jasno ukazuje koliko je sistem ozvučenja bitan deo užitka u automobilu. Naša je ocena da je sistem ozvučenja mnogo mudrija doplata od, na primer, kožnih sedišta ili panoramskog krova.